Keksi s trostrukom dozom čokolade zaista su izbor za posebne prilike. Rastopljena čokolada, gorkasti kakao, komadići mliječne čokolade i prstohvat soli... Garantiramo da ćete pokupiti hrpu pohvala za izvedbu!
Sastojci su dostatni za pripremu 20 keksića. Imajte na umu da smjesu možete napraviti do tri dana ranije i čuvati je u hladnjaku.
Trostruko čokoladni keksi
Sastojci:
- 140 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 20 g kakaa u prahu
- 220 g čokolade (50 % kakaa)
- 2 jaja (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 70 g omekšalog maslaca
- 150 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
- 150 g nasjeckane mliječne čokolade
Priprema:
- U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kakao.
- 220 g čokolade otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici (u kratkim intervalima). Pustite da se malo ohladi.
- Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane laganije teksture i svjetliji, a zatim dodajte umućena jaja.
- Smanjite brzinu miksera pa ulijte otopljenu čokoladu.
- Kad se smjesa poveže, dodajte suhe sastojke pa dobro promiješajte drvenom žlicom.
- Na kraju umiješajte nasjeckanu mliječnu čokoladu.
- Posudu s tijestom obložite prozirnom folijom pa pustite da odstoji na sobnoj temperaturi barem pola sata.
- Malom grabilicom za sladoled ili žlicom zagrabite tijesto, oblikujte ga dlanovima pa ga rasporedite po limu obloženom masnim papirom. Pripazite da razmak između svake kuglice bude barem pet centimetara.
- Pecite kekse 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Znat ćete da su gotovi kad se rubovi ispeku.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se keksi hlade barem 10 minuta na limu, a potom ih prebacite na rešetku i pričekajte da se u potpunosti ohlade.
- Čuvajte ih u posudi s poklopcem na sobnoj temperaturi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice