Ako ne znate što kuhati za vikend, mi imamo par ideja za vas! Vikend započenite laganom juhom od poriluka, a onda odaberite volite li više rebarca u slatko-kiselom umaku ili medaljone od junetine u vinu. Koju god opciju odabrete nećete promašiti u to smo sigurni.
Krem juha od poriluka
Sastojci:
- 2 poriluka (250 g) i bijeli i zeleni dio
- maslinovo ulje
- 1 češanj češnjaka
- 1 prstohvat kima
- 2 krumpira (oko 300 g)
- 500-550 ml vode
- 1/2 kokošje kocke
- malo muškatnog oraščića
- 1 kašika maslaca
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- peršin
Priprema:
Poriluk narežite na tanke kolutiće i pržite na maslinovom ulju oko 15 minuta na laganoj vatri.
Malo posolite da brže uvene.Zatim dodajte nasjeckani češnjak i sjemenke kima te sve pržite 1 minutu. Nakon toga dodajte krumpir narezan na kockice i pirjajte ga nekoliko minuta.
Sipajte vodu, dodajte kokošju kocku, sol i malo muškatnog oraščića. Poklopite i na laganoj vatri kuvajte pola sata ili dok krompir ne omekša. Juhu izmiksajte štapnim mikserom, dodajte maslac, papar i peršin. Zakuhajte i maknite s vatre.
Vinski medaljoni
Sastojci:
- 800 g junetine
- 2 čaše crnog vina
- goveđa kocka za juhu
- 1/2 glavice luka
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- lista celera
- papar
- sol
Priprema:
Meso začinite soli, paprom i češnjakom u prahu. Stavite u tepsiju i preko mesa pospite nasjeckani luk i list celera. Pecite u vrućoj rerni oko 45 minuta. Kad je meso pečeno, izvadite ga na tanjur i čuvajte na toplom mestu. U tepsiju dodajte malo vode i razmutite kocku, pa dodajte vino i kuhajte do željene gustoće. Meso izrežite, stavite na tanjur za posluživanje i pospite umakom. Poslužite uz povrće po želji.
Svinjska rebarca u slatko-kiselom umaku
Sastojci:
- 1 kg rebarca
- sol, papar
- češnjak u prahu
Za umak.
- 130 ml bbq umaka
- 50 g ketchupa
- 50 g meda
- 70 ml soja sosa
Priprema:
Meso dobro posolite, popaprite, pa posipajte slatkom paprikom i češnjakom u prahu. Lijepo utrljajte začine u rebarca, pa ih poredajte u tepsiju. Pecite u pećnici na 180°C oko sat i pol vremena.
U tavu ulijte sastojke za umak. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne uz povremeno miješanje. Izvadite rebarca iz rerne, pa prelijte umak preko i vratite u pećnicu na 15 minuta da se zapeku.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice