Pečeno pile često se priprema za svečani ručak nedjeljom. Saznajte kojih savjeta se pridržavati za savršeno pečeno pile u pećnici.
1. Ne kupujte nekvalitetnu piletinu
Kad god ste u mogućnosti, kupujte kvalitetno domaće pileće meso čak i ako je potrebno malo više novca i truda.
2. Ne štedite na začinima
Ne samo da je dobro nasoljena piletina ukusnija, nego će vam dati i zlatno hrskavu kožicu. Piletinu prije stavljanja u pećnicu dobro posolite i popaprite. Ne zaboravite začiniti donju stranu pileta, kao i ispod krila i bataka. Meso možete začiniti tako da piletinu nadjenete svježim začinima, limunom, češnjakom ili lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.
3. Nemojte peći hladno ili mokro pile
Prije nego što stavite pile na pečenje, držite je na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite ledeno pile u vruću pećnicu, neće se ravnomjerno ispeći. Također, nemojte peći svježe oprano, mokro pile jer može završiti s gnjecavom kožom. Stoga piletinu prije pečenja dobro osušite.
4. Duljina pečenja ovisi o tome kakvo meso volite
Postoje dvije varijante pripreme piletine - brzo pečenje na jačoj ili sporije na nešto nižoj temperaturi. Način pripreme ovisi o tome kakvu vrstu mesa volite. Za ljepljivo meso koje se raspada birajte dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi bilo oko tri sata pečenja na 150 stupnjeva. S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, piletinu prvo ispecite u tavi dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u pećnici 35-40 minuta na 220 stupnjeva.
5. Ne zaboravite pustiti meso da "odmori"
Iako vas mami miris pečene piletine, odolite iskušenju i dajte dovoljno vremena sokovima u piletini da se lijepo rasporede. Kada izvadite meso iz pećnice ostavite ga barem 15 minuta pa tek onda režite.
6. Koristite sokove i masnoću
Kvalitetna piletina tijekom pečenja pusti puno ukusne tekućine i masnoće. Stoga ispod i oko piletine stavite povrće po izboru kako bi upijalo te ukusne sokove i bilo savršeno sočno. Možete, nakon što piletinu izvadite iz pleha, staviti kruh narezan na kockice pa ga vratiti u pećnicu da se zapeče. Bit će to izvrstan dodatak!
Izvor: Lepaisrecna.mondo.rs
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice