Ćevapi su poznato je jelo od mljevenog mesa, podrijetlom iz Bosne i Hercegovina, a jako su popularni na području jugoistočne Europe. Najčešće su servirani u lepinji sa kajmakom i lukom, a mogu se servirati i s ajvar. Kod izrade ćevapa najvažnije je odabrat kvalitetno meso, koje možete pronaći kod nekih od lokalnih mesara u vašoj okolici. Luk i češnjak nasjeckate na što manje komadiće kako bi pustili svoje sokove i meso učinili što sočnijim. 

Sastojci:

  • 1,5 kg mljevene junetine
  • 500 g mljevene janjetine
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žličice soda bikarbone
  • 40 g soli
sarajevski ćevapi
Shutterstock 

Priprema:

Meso narežite na kockice, pa posolote. U lonac stavite očišćeni češnjak pa dodajte 100 ml vode i kuhajte dok ne proključa. Zatim pustite da se tekućina ohladi i njome prelijte meso. Pomiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite meso preko noći u hladnjaku. Nakon toga meso izmeljite, pa ga ponovno poklopite i ostavite da odstoji na sabnoj temperaturi još 4-5 sati, a zatim u smjesu dodajte soda bikarbonu i dobro pomijršajte. Oblikujte ćevape i pecite na roštilju ili u pećnici.