Počinje sezona gljiva, ali ovi sočni plodovi popularni su u raznim jelima, od mesnih do tjestenine i rižota. Posebno je omiljen umak od gljiva, ali ako vam se čini da u restoranu uvijek ima poseban okus, jedan francuski kuhar otkrio je tajnu svog recepta. Tajna je u savršenoj kombinaciji mirisnih začina i vina te dvije vrste gljiva. Naime, za ovaj recept trebat će vam vrganji i šampinjoni.
Chef Joel Mielle kaže da ovaj nevjerojatni umak od gljiva možete kombinirati s raznim mesnim jelima, poput piletine, svinjetine, junetine.
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- paket suhih vrganja
- 6 žlica maslaca
- 2 ljutike (ili 1 glavica luka)
- 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
- 2 češnja češnjaka
- 2,5 šalice pilećeg temeljca
- 2-3 šalice crnog vina
- 1 žlica brašna
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
Suhe vrganje namočite u crno vino. Otopite maslac (1 žlica) pa dodajte nasjeckani luk i majčinu dušicu. Kad luk omekša dodajte mu nasjeckani češnjak i nasjeckane šampinjone. Kuhajte dok gljive ne puste vodu i promijene boju. Zalijte crnim vinom s vrganjima i kuhajte dok ne ispari. Zatim ulijte juhu i pustite da lagano kuha dok tekućina malo ne ispari. U zdjeli pomiješajte maslac sobne temperature s brašnom i dobro promiješajte. Zatim postupno dodajte u umak i miješajte dok se ne zgusne. Smanjite temperaturu i ulijte vrhnje za kuhanje te promiješajte. Pirjajte još 10 minuta pa začinite i pospite nasjeckanim peršinom.
Detaljan postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice