Počinje sezona gljiva, ali ovi sočni plodovi popularni su u raznim jelima, od mesnih do tjestenine i rižota. Posebno je omiljen umak od gljiva, ali ako vam se čini da u restoranu uvijek ima poseban okus, jedan francuski kuhar otkrio je tajnu svog recepta. Tajna je u savršenoj kombinaciji mirisnih začina i vina te dvije vrste gljiva. Naime, za ovaj recept trebat će vam vrganji i šampinjoni. 

Chef Joel Mielle kaže da ovaj nevjerojatni umak od gljiva možete kombinirati s raznim mesnim jelima, poput piletine, svinjetine, junetine.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • paket suhih vrganja
  • 6 žlica maslaca
  • 2 ljutike (ili 1 glavica luka)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
  • 2 češnja češnjaka
  • 2,5 šalice pilećeg temeljca
  • 2-3 šalice crnog vina
  • 1 žlica brašna
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Kako pripremiti umak od gljiva kao iz restorana
Shutterstock 

Priprema:

Suhe vrganje namočite u crno vino. Otopite maslac (1 žlica) pa dodajte nasjeckani luk i majčinu dušicu. Kad luk omekša dodajte mu nasjeckani češnjak i nasjeckane šampinjone. Kuhajte dok gljive ne puste vodu i promijene boju. Zalijte crnim vinom s vrganjima i kuhajte dok ne ispari. Zatim ulijte juhu i pustite da lagano kuha dok tekućina malo ne ispari. U zdjeli pomiješajte maslac sobne temperature s brašnom i dobro promiješajte. Zatim postupno dodajte u umak i miješajte dok se ne zgusne. Smanjite temperaturu i ulijte vrhnje za kuhanje te promiješajte. Pirjajte još 10 minuta pa začinite i pospite nasjeckanim peršinom.

Detaljan postupak pogledajte u videu: