Leća se vrlo brzo i lako kuha, odlično upija okuse što je čini savršenom bazom za salatu. Osim što je lako dostupna i povoljna, puna je proteina, željeza i vlakana, ne sadrži kolesterol i ima jako malo masti. Prednost je i to što je ne morate namakati prije kuhanja.

Ovog puta odlučili smo se za zelenu leću, ali vi možete upotrijebiti onu koja čeka na polici u smočnici. Salatu poslužite kao međuobrok, uzmite na posao za ručak ili poslužite u manjim porcijama kao prilog.

Salata od leće i feta sira

Sastojci za salatu:

  • 200 g zelene leće
  • 700 ml vode
  • 1 lovorov list
  • 1 svježi krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 manja glavica luka
  • 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
  • 2 žlice svježe nasjeckane metvice
  • 50 g feta sira

Sastojci za dresing:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 2 žličice limunove korice
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica meda
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar

Priprema:

  1. Leću dobro isperite hladnom vodom. U loncu pomiješajte leću i vodu, dodajte lovorov list i stavite na srednje jaku vatru.
  2. Pričekajte da voda zavrije, smanjite vatru i kuhajte prema uputama na pakiranju. Pazite da ju ne prekuhate kako se ne bi pretvorila u kašu.
  3. Krastavac i papriku operite te narežite na kockice, luk očistite i usitnite, a češnjak protisnite. U maloj zdjelici pomiješajte sve sastojke za dresing te začinite sa soli i paprom po ukusu.
  4. Leću ocijedite, isperite hladnom vodom i prebacite u zdjelu. Dodajte narezani krastavac, papriku, luk i češnjak, svježi peršin i metvicu te razmrvljeni feta sir.
  5. Prelijte dresingom i dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na pola sata kako bi se okusi proželi. Dobar tek!