Pita s gljivama i kestenom jesenski je specijalitet, a možete je poslužiti toplu, podijelite s obitelji i prijateljima ili ju ponesite na posao.
Sastojci za tijesto:
350 g glatkog brašna
200 g hladnog maslaca
1 žumanjak
1 žlica hladne vode
Postupak:
Prstima mijesite hladan maslac i brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjak i žlicu hladne vode pa povežite u jednoliku smjesu. Nemojte previše mijesiti, tako će se otpustiti gluten i tijesto će postati žilavo. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata.
Sastojci za punjenje:
50 g maslaca
2 poriluka
350 g šampinjona
2 češnjaka
Svježi ili suhi timijan (po želji)
50 g glatkog brašna
1 žlica dijon senfa
100 ml vina
200 ml povrtnog ili mesnog temeljca
200 g kestena
Postupak:
U velikoj tavi otopite maslac, dodajte poriluk i pirjajte pet minuta. Dodajte gljive i pirjajte dodatnih pet minuta, a zatim ubacite timijan i češnjak. Dodajte brašno i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte senf i vino pa kuhajte dok alkohol ne ispari. Dodajte temeljac i zakuhajte do vrenja, a potom smanjite vatru i kuhajte dok se lagano ne zgusne. Dodajte kestene, maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i pripremite tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela. Oba dijela razvaljajtezvaljajte u krug, na debljinu od otprilike jednog centimetra. Jednim dijelom tijesta obložite dno kalupa, dodajte nadjev pa preklopite ostatkom tijesta. Dobro utisnite rubove, premažite žumanjkom i probušite rupice na vrhu. Pecite 40-45 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice