Tajna najmekših kiflica krije se u dva sastojka - jajima i maslacu. Volimo ih tople, a pripremljenim po ovom receptu, poželjet ćete im se vratiti čak i idućeg dana.
Možete ih napuniti sirom i šunkom, a prazne možete poslužiti uz umak po želji.
Sastojci:
1000 g bijelog brašna
3 jaja
1 žličica šećera
3 šalice suncokretovog ulja
400 ml toplog mlijeka
100 g maslaca + 50 g za ribanje
1 žličica soli
Priprema:
U manjoj posudi stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i dio mlakog mlijeka. Dobro promiješajte. Ostavite na toplom da se diže. U veću posudu uspite brašno, dodajte sol, u sredini napravite udubinu i uspite pripremljeni kvasac, ulje, mlako mlijeko, otopljeni maslac, jaja i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodati još malo mlakog mlijeka).
Mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i posude. Tako pripremljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i od njih formirajte kugle. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom i pustite da se „odmaraju” još petnaestak minuta. Od svake kugle oblikujte okruglu koru debljine oko 1 cm i izrežite je na osmine, tako da dobijete 32 komada u obliku trokuta. Savijajte ih u kiflice od šireg kraja prema užem.
Poredajte ih u lim, pospite brašnom, po njima naribajte maslac i pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na temperaturu 250 stupnjeva a prije pečenja smanjili na 200 stupnjeva, odnosno dok se ne dignu i dobiju žutorumenu boju.
izvor: gastro.24sata.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice