Na Praznik rada, osim tradicionalnog graha, peče se i meso na roštilju, a burgeri su sve popularniji. Dobar burger čini kvalitetno meso, ali i ukusan umak. Slavni kuhar Jamie Oliver podijelio je svoj recept za umak koji osim s burgerom, možete poslužiti i s piletinom, uz čips ili kao koktel umak. Za poseban Jamie Oliver okus umaku dodaje senf s lukom koji možete kupiti u talijanskim delikatesnim trgovinama ili pak napraviti ga sami.

Sastojci:

  • 150-200 g majoneze
  • 1 žličica senfa
  • 2 žličice kečapa
  • 2 žličice paste od sušene rajčice
  • malo soka od limuna
  • 1/2 ljutike
  • zelena salata
  • 1 kiseli krastavac

Priprema:

U majonezu dodajte senf, kečap, pire od sušene rajčice, limunov sok, nasjeckanu ljutiku, nasjeckanu zelenu salatu i kiseli krastavac. Sve dobro promiješajte. Umaku dodajte senf s lukom koji možete kupiti gotov ili ga možete napraviti sami tako da u tavi zagrijete žlicu maslinova ulja. Dodajte nasjeckani ljubičasti luk i pržite dok ne omekša. Zatim ulijte 3 žlice octa, 2 žlice šećera i 1 žličicu senfa. Promiješajte, a kad počne kuhati ugasite. Ulijte u steriliziranu staklenku. Jednu žličicu ovog namaza dodajte u burger umak, pa sve dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 2 dana.