Bliži se vrijeme poklada, karnevala i Fašnika, a zaštitni znak ovog veselog razdoblja su krafne. Tradicionalna slastica priprema se od davnina u našim krajevima, posebno u dijelovima kontinentalne Hrvatske, a slatko tijesto prženo u dubokom ulju može se puniti nadjevom od marmelade, džema ili pekmeza, čokoladom, vanilijom... te posipati šećerom u prahu.

Popularne su i verzije s glazurom, slične američkim krafnama koje imaju rupu i proslavili su ih policajci iz američkih filmova. U ovom receptu ne morate mijesiti tijesto niti pržiti u dubokom ulju, tako da uspijeva i početnicima u kuhinji, piše portal StvarUkusa.

Sastojci

530 g brašna
2 žličice suhog kvasca
1 žličica soli
200 ml mlijeka
170 g maslaca
4 jaja
80 g meda
1 žličica ekstrakta vanilije

pekmez za punjenje
šećer
cimet

Recept za krafne iz pećnice

13:23
Korak 1

Pomiješajte

U zdjeli pomiješajte pšenično brašno, kvasac i sol. U drugoj posudi pomiješajte toplo mlijeko, razmućena jaja, med i otopljeni puter, kao i vaniliju. Sve dobro sjediniti. 

13:28
Korak 2

Ostavite da se diže

Pomiješajte mokre i suhe sastojke, pa ih dobro sjedinite lopaticom. Prekrijte prozirnom folijom, pa stavite krpu i ostavite da se diže oko 2-3 sata. 

13:32
Korak 3

Ostavite preko noći

Zatim tijesto prebacite u hladnjak i ostavite da odstoji preko noći. Tijesto možete čuvati u hladnjaku do 3 dana. 

13:32
Korak 4

Razvaljajte tijesto

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika pa čašom oblikujte oblike. Ako želite rupu u sredini, malom čašom izdubite tijesto u sredini krafne. 

Recept za krafne iz pećnice koje uspijevaju svima
Shutterstock 

13:32
Korak 5

Ostavite da se dižu

Složite ih na pleh obložen papirom za pečenje i prekrijte krpom pa ostavite da se dižu još 20-30 minuta.

13:33
Korak 6

Pecite

Premažite krafne otopljenim maslacem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 15 minuta. Možete ih puniti džemom i uvaljati u mješavinu šećera i cimeta.