Bliži se vrijeme poklada, karnevala i Fašnika, a zaštitni znak ovog veselog razdoblja su krafne. Tradicionalna slastica priprema se od davnina u našim krajevima, posebno u dijelovima kontinentalne Hrvatske, a slatko tijesto prženo u dubokom ulju može se puniti nadjevom od marmelade, džema ili pekmeza, čokoladom, vanilijom... te posipati šećerom u prahu.
Popularne su i verzije s glazurom, slične američkim krafnama koje imaju rupu i proslavili su ih policajci iz američkih filmova. U ovom receptu ne morate mijesiti tijesto niti pržiti u dubokom ulju, tako da uspijeva i početnicima u kuhinji, piše portal StvarUkusa.
Sastojci
530 g brašna
2 žličice suhog kvasca
1 žličica soli
200 ml mlijeka
170 g maslaca
4 jaja
80 g meda
1 žličica ekstrakta vanilije
pekmez za punjenje
šećer
cimet
Recept za krafne iz pećnice
Pomiješajte
U zdjeli pomiješajte pšenično brašno, kvasac i sol. U drugoj posudi pomiješajte toplo mlijeko, razmućena jaja, med i otopljeni puter, kao i vaniliju. Sve dobro sjediniti.
Ostavite da se diže
Pomiješajte mokre i suhe sastojke, pa ih dobro sjedinite lopaticom. Prekrijte prozirnom folijom, pa stavite krpu i ostavite da se diže oko 2-3 sata.
Ostavite preko noći
Zatim tijesto prebacite u hladnjak i ostavite da odstoji preko noći. Tijesto možete čuvati u hladnjaku do 3 dana.
Razvaljajte tijesto
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika pa čašom oblikujte oblike. Ako želite rupu u sredini, malom čašom izdubite tijesto u sredini krafne.
Ostavite da se dižu
Složite ih na pleh obložen papirom za pečenje i prekrijte krpom pa ostavite da se dižu još 20-30 minuta.
Pecite
Premažite krafne otopljenim maslacem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 15 minuta. Možete ih puniti džemom i uvaljati u mješavinu šećera i cimeta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice