1Kokice su jedne od najukusnijih i najjeftinijih grickalica, ali i najzdravijih grickalica, a 19. siječnja obilježava se njihov dan. Potreban vam je samo kukuruz kokičar i malo ulja ili masti, a zalogaj je spreman za manje od deset minuta.
Savjetujemo vam koristiti veći lonac s debljim dnom, vatru održavajte na srednje jakoj i držite poklopac uvijek malo otvorenim kako se kokice ne bi kuhale i gubile na hrskavosti.
Sastojci
3 žlice kokosovog ili maslinovog ulja
40 g kukuruza kokičara
1 žlica maslaca
sol
Recept za kokice
Zagrijte ulje
Zagrijte maslinovo ulje u loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri, a ako koristite kokosovo ulje ostavite da se u potpunosti rastopi.
Stavite nekoliko zrna
U ulje stavite tek tri do četiri zrna kukuruza, poklopite i pričekajte da puknu.
Dodajte ostali kukuruz
Dodajte ostatak kukuruza, ali pripazite da je kukuruz raspoređen u ravnomjernom sloju.
Pecite
Poklopite lonac, maknite s vatre i pričekajte 30 sekundi. Ova metoda najprije zagrijava ulje na odgovarajuću temperaturu, a zatim u tih 30 sekundi omogućava da se postigne ista temperatura u svakom zrncu i da gotovo sav kukuruz, kad se ponovno vrati na vatru, pukne otprilike u isto vrijeme.
Tresite lonac
Vratite na vatru i kad kukuruz počne pucati počnite lagano tresti lonac pomicanjem naprijed-natrag preko plamenika.
Dok se kokice peku, pokušajte poklopac držati barem malo otvorenim kako bi para izašla van i kako bi one bile suhe i hrskave.
Rastopite maslac
Nakon što se pucketanje uspori na svakih nekoliko sekundi, maknite lonac s vatre i kokice ubacite u široku zdjelu. Maslac rastopite u manjoj tavi, a ako pustite da malo posmeđi to će kokicama dati još intenzivniji okus. Prelijte maslacem, posolite po ukusu i poslužite odmah.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice