Muffini su ukusni zalogajčići praktični za ponijeti na posao ili u školu, a odlični i za goste na zabavama i druženjima. Ova tri recepta pripremaju se od jednostavnih namirnica, zobenih pahuljica, banane i mrkve, a idealni su kao doručak ili popodnevni zalogaj.

1. Muffini sa zobenim pahuljicama

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 120 g omekšanog maslaca
  • 50 g agavinog sirupa
  • 20 g zobenih mekinja
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 120 g integralnog pšeničnog brašna
  • 40 g smeđeg šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a kalup za muffine premažite maslacem. Jaja izmiksajte s jogurtom, omekšanim maslacem i agavinim sirupom. U drugoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sodu, prašak za pecivo i sol. Suhe sastojke dodajte smjesi jaja i jogurta pa sve promiješajte drvenom žlicom.

Napunite 2/3 kalupa za muffine i stavite u zagrijanu pećnicu na otprilike 20 minuta. Izvadite iz pećnice kad poprime zlatnu boju pa ih ostavite još nekoliko minuta u kalupu. Možete ih poslužiti tople ili ohladiti i čuvati u posudi s poklopcem.

2. Muffini s mrkvom

Sastojci:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 90 g šećera u prahu
  • 2 žličice vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice mlijeka
  • 200 g naribane mrkve
  • 2 jaja
3 recepta za muffine idealni za doručak
Shutterstock 

Priprema:

Maslac, šećer i sol pjenasto umutite pa uz polagano miksanje umiješajte jaja. Ulijte mlijeko i promiješajte, a potom dodajte smjesu brašna i praška za pecivo. Na kraju umiješajte i naribanu mrkvu. Kalupe za muffine namastite ili u njih stavite papirnate košarice pa ih napunite, ali ne do vrha kako ne bi curili tijekom pečenja.

Pecite otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom jesu li pečeni, izvadite ih i ostavite još 10-ak minuta u kalupima da se malo ohlade. Potom ih izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu i poslužite.

3. Muffini od banane

Sastojci:

  • 2 banane
  • 2 jaja
  • 90 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 žličice praška za pecivo

Priprema:

Izmiksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte jaja i banane. Umiješajte smjesu brašna i praška za pecivo pa promiješajte špatulom ili kuhačom. Kalupe za muffine namastite pa ih napunite smjesom, ali ne do vrha. Pecite 20-25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom jesu li pečeni i pričekajte da se malo ohlade prije no što ih krenete vaditi iz kalupa.

Prije serviranja muffine pospite šećerom u prahu ili ih umočite u čokoladnu glazuru.