Muffini su ukusni zalogajčići praktični za ponijeti na posao ili u školu, a odlični i za goste na zabavama i druženjima. Ova tri recepta pripremaju se od jednostavnih namirnica, zobenih pahuljica, banane i mrkve, a idealni su kao doručak ili popodnevni zalogaj.
1. Muffini sa zobenim pahuljicama
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 ml jogurta
- 120 g omekšanog maslaca
- 50 g agavinog sirupa
- 20 g zobenih mekinja
- 100 g zobenih pahuljica
- 120 g integralnog pšeničnog brašna
- 40 g smeđeg šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a kalup za muffine premažite maslacem. Jaja izmiksajte s jogurtom, omekšanim maslacem i agavinim sirupom. U drugoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sodu, prašak za pecivo i sol. Suhe sastojke dodajte smjesi jaja i jogurta pa sve promiješajte drvenom žlicom.
Napunite 2/3 kalupa za muffine i stavite u zagrijanu pećnicu na otprilike 20 minuta. Izvadite iz pećnice kad poprime zlatnu boju pa ih ostavite još nekoliko minuta u kalupu. Možete ih poslužiti tople ili ohladiti i čuvati u posudi s poklopcem.
2. Muffini s mrkvom
Sastojci:
- 100 g omekšalog maslaca
- 90 g šećera u prahu
- 2 žličice vanilin šećera
- prstohvat soli
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 žlice mlijeka
- 200 g naribane mrkve
- 2 jaja
Priprema:
Maslac, šećer i sol pjenasto umutite pa uz polagano miksanje umiješajte jaja. Ulijte mlijeko i promiješajte, a potom dodajte smjesu brašna i praška za pecivo. Na kraju umiješajte i naribanu mrkvu. Kalupe za muffine namastite ili u njih stavite papirnate košarice pa ih napunite, ali ne do vrha kako ne bi curili tijekom pečenja.
Pecite otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom jesu li pečeni, izvadite ih i ostavite još 10-ak minuta u kalupima da se malo ohlade. Potom ih izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu i poslužite.
3. Muffini od banane
Sastojci:
- 2 banane
- 2 jaja
- 90 g maslaca
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1,5 žličice praška za pecivo
Priprema:
Izmiksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte jaja i banane. Umiješajte smjesu brašna i praška za pecivo pa promiješajte špatulom ili kuhačom. Kalupe za muffine namastite pa ih napunite smjesom, ali ne do vrha. Pecite 20-25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom jesu li pečeni i pričekajte da se malo ohlade prije no što ih krenete vaditi iz kalupa.
Prije serviranja muffine pospite šećerom u prahu ili ih umočite u čokoladnu glazuru.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice