Iako se ne odvaži svatko mijesiti domaće tijesto, posebice jer postoji velik izbor gotovih peciva u pekarama i trgovinama, a vrlo je praktično kupiti gotovo tijesto za razne specijalitete od dizanog ili lisnatog tijesta koje je potrebno samo razvaljati, po želji nadjenuti i zagrijati u pećnici, nema do domaćeg tijesta. Za domaći kruh, kiflice, pizzu, slance i razna peciva točno znate što ste sve stavili u tijesto, a kad jednom savladate pripremu tijesta kod kuće, teško ćete se ikad vratiti kupovnom tijestu.
Nedavno smo vam otkrili provjereno najbolji recept za poznate varaždinske klipićečije tijesto možete koristiti i za domaće kiflice, a kad vam trebaju domaća peciva za hot dog ili sendvič, isprobajte recept s YouTube kanala Cookist Wow.
Sastojci
- 440 g brašna
- 1,5 žličice suhog kvasca
- 240 ml toplog mlijeka
- 2 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 30 g maslaca
- 1 jaje
Za premazivanje:
1 jaje
Recept za hot dog pecivo
Aktivirajte kvasac
U zdjelu ulijte toplo mlijeko i dodajte kvasac i šećer. Promiješajte i poklopite te ostavite da se aktivira 10 minuta.
Zamijesite tijesto
U aktivirani kvasac dodajte jaje, sol i prosijano brašno te zamijesite tijesto. Na kraju dodajte maslac sobne temperature i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Ostavite da odstoji
Pokrijte i ostavite da se diže oko sat vremena.
Oblikujte
Tijesto izrežite na 10 jednakih dijelova pa oblikujte kuglice. Zatim svaki pritisnite rukom te zarolajte da dobijete duguljast oblik.
Postupak pogledajte u videu:
Ostavite da odstoji
Slažite u pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još pola sata.
Pecite
Nakon tih pola sata kiflice premažite razmućenim jajetom i prebacite u zagrijanu pećnicu te pecite na 180°C oko 20 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice