Somun je bosanski tradicionalni specijalitet koji se najčešće poslužuje uz meso s roštilja. Hrskava korica izvana i mekana unutrašnjost čine savršen krušni prilog uz sočne mesne ćevapčiće s roštilja. Bitno je da prilikom izrade tijesta koristite hladnu vodu, jer će jedino na taj način imati prepoznatljivi okus. Uz somun preporučamo da servirate sarajevske ćevape i domaći ajvar.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 10 g kvasca
- žlica šećera
- žličica soli
- 700 ml hladne vode
Priprema:
U posudu stavite šećer, kvasac i malo vode, pa ostavite da se kvasac digne.U veću posudu stavite brašno, sol i preostalu hladnu vodu, dodajte kvasac i zamijesite tijesto. Prilikom miješanja povlačite tijesto od rubova posude u kojoj mijesite prema unutra.
Ostavite sa strane tijesto na sat vremena. Prije ngo što krenuti oblikovati somune, premijesite tijesto nekoliko puta. Uzmite lopticu tijesta i dok ga držite u šaci drugom rukom povlačite krajeve dok ne dobijete lijepe somune veličine 30 cm i stavite ga na površinu koju ste posuli brašnom. Praznu tepsiju s papirom za pečenje pospite brašnom, a pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Uzmite somun i vrh ovlažite vodom i pecite 10 minuta. Somuni su pečeni kad se napušu na sredini.
Izvor: Krstarica
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice