Somun je bosanski tradicionalni specijalitet koji se najčešće poslužuje uz meso s roštilja. Hrskava korica izvana i mekana unutrašnjost čine savršen krušni prilog uz sočne mesne ćevapčiće s roštilja. Bitno je da prilikom izrade tijesta koristite hladnu vodu, jer će jedino na taj način imati prepoznatljivi okus. Uz somun preporučamo da servirate sarajevske ćevape i domaći ajvar

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 10 g kvasca
  • žlica šećera
  • žličica soli
  • 700 ml hladne vode

Priprema:
U posudu stavite šećer, kvasac i malo vode, pa ostavite da se kvasac digne.U veću posudu stavite brašno, sol i preostalu hladnu vodu, dodajte kvasac i zamijesite tijesto. Prilikom miješanja povlačite tijesto od rubova posude u kojoj mijesite prema unutra. 

Ostavite sa strane tijesto na sat vremena. Prije ngo što krenuti oblikovati somune, premijesite tijesto nekoliko puta. Uzmite lopticu tijesta i dok ga držite u šaci drugom rukom povlačite krajeve dok ne dobijete lijepe somune veličine 30 cm i stavite ga na površinu koju ste posuli brašnom. Praznu tepsiju s papirom za pečenje pospite brašnom, a pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Uzmite somun i vrh ovlažite vodom i pecite 10 minuta. Somuni su pečeni kad se napušu na sredini. 

Izvor: Krstarica