Pizza stromboli ili pizza rolada poznati je specijalitet, koji ime dijeli s imenom talijanskog otoka pored Sicilije. Rolada se sastoji od tijesta za pizzu koji se puni dodacima i mota u roladu. Ovo jelo nastalo je u 50-im godina prošlog stoljeća u SAD-u i poslužuje se i dan danas u nekim pizzerijama. Ovaj ukusan obrok koji je mekan iznutra i hrskav izvana poslužite kao predjelo ili kao užinu u toku dana. 

Sastojci:

  • paket tijesta za pizzu
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin
  • 3 žlice parmezana
  • 225 g mozzarelle
  • 150 g šunke u ovitku
  • 150 g kobasica
  • 1 jaje
  • sol
  • češnjak u prahu

Priprema

Obložite tepsiju za pečenje papirom za pečenje, na već razvaljeno kupovno tijesto dodajte pomiješan premaz od maslinovog ulja, češnjaka i peršina, nanesite ga kistom. Pospite 2 žlice parmezana i polovicu naribane mozzarelle. Posložite šunku i kobasice, a zatim posipajte preostalom mozzarellom. 

Počevši od duže strane koja vam je bliža, čvrsto zarolajte tijesto u roladu pazeći da nadjev ne iscuri. Stisnite tijesto sa strane da se spoji, a zatim podvijte rubove ispod.

Stavite roladu na tepsiju s krajem prema dolje, ostavite da se diže 30 minuta na sobnoj temperaturi i zagrijte prećnicu na 200 stupnjeva. 

Umutite jaje s jednom žlicom vode i premažite s njim roladu. Zarežite lagano na 4 dijela roladu, pospite sitnom soli, češnjakom  prahu i preostalim parmezanom.

Pecite 25-30 minuta dok tijesto ne porumeni, nakon pečenja ostavite roladu da se ohladi 10-15 minuta prije rezanja. Poslužite roladu s umakom po vlastitom izboru. 

Izvor: Natasha's Kitchen