Ako ste u potrazi za zdravijim varijantama palačinki, isprobajte recept bez brašna. Umjesto brašna koristite zobene pahuljice, odnosno domaće zobeno brašno, a umjesto kravljeg mlijeka možete koristiti biljni napitak.
Sastojci za 10 palačinki:
200 g mljevene zobene pahuljice (ili zobeno brašno)
35 g gustina
1/4 žličice soli
2 jaja
360 ml mlijeka
360 ml vode
Priprema:
Umutite dva jaja pa im dodajte mljevene zobene pahuljice. Promiješajte pa dodajte gustin i ponovno promiješajte. Postepeno dodajte mlijeko i vodu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta, da zobene pahuljice upiju tekućinu. Lagano pouljenu tavu zagrijte na srednje jakoj vatri, zatim malom kuhačom ulijte tijesto, vrteći tavu da se ravnomjerno rasporedi. Pržite minutu-dvije pa okrenite i pržite još 30 sekundi, te punite po želji.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice