Domaći kruh je jednostavan za napraviti, ali potrebno je izdvojiti dovoljno vremena kako bi vam ispao hrskav i mekan iznutra. Jamie Oliver kroz recept u nekoliko koraka donosi i potrebne trikove za izradu domaćeg kruha koji je vas oduševiti. 

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca ili 2 vrećice suhog kvasca
  • 20 g tekućeg meda
  • 500 g oštrog brašna
  • 500 g griz brašna
  • 325 ml vode

Priprema:

Otopite kvasac i med u 325 ml mlake vode U zdjelu napravite hrpu od brašna, griz brašna i 10 g soli. Jednom rukom napravite udubljenje u sredini. Ulijte svu otopljenu smjesu kvasca u sredinu i s četiri prsta jedne ruke kružnim pokretima, od sredine prema van, polako unosite suhe sastojke dok se sva smjesa kvasca ne upije.

Ulijte još 300 ml mlake vode u sredinu i postupno umiješajte svo brašno kako biste zamijesili tijesto. Mijesite tijesto više od 5 minuta. Morate razviti strukturu tijesta i glutena. Pobrašnite obje ruke i lagano pobrašnite vrh tijesta. Oblikujte ga u okrugli oblik i stavite u tepsiju. Zarežite tijesto nožem, to mu omogućuje da se opusti i brže diže. 

kruh.jpeg
Pixaby/manfredrichter 

Ostavite kruh da se digne prvi put. Želimo da se stvori duplo veća masa nego što je sada. Ovaj proces dizanja može potrajati od 40 minuta do 1 h i 30 minuta, ovisno o uvjetima. 

Tijesto oblikujte u bilo koji oblik i stavite da se digne joše jednom. Zagrijte pećnicu na 220°C. Kako bi i dalje tijesto zadržalo vaš željeni oblik, nemojte ga više gnječiti, stavite je vrlo nježno u pećnicu i lagano zatvorite vrata pećnice. 

Pecite 20 do 25 minuta, znat ćete da je kruh gotov ako vam kruh zvuči šuplje. Stavite kruh na rešetku da se ohladi.