Kroasani mnoge podsjećaju na hotelski doručak i putovanja. Mekani su i prozračni iznutra, hrskavi izvana, savršen doručak ili užina uz popodnevnu kavu. Ako ne podnosite gluten ili imate ukućane koji ga ne smiju jesti, pripremite ih s bezglutenskim brašnom.

Zašto je temperatura maslaca toliko važna u pripremi kolača: Kad mora biti hladan, sobne temperature i otopljen

Sastojci:

  • 315 g bezglutenskog brašna
  • 2 žličice instant kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice maslaca otopljenog i ohlađenog
  • 178 ml punomasnog mlijeka na sobnoj temperaturi
  • 224 g maslaca ohlađenog
  • 36 g bezglutenskog brašna
  • 1 jaje + 1 žlica vode, dobro umućeno

Priprema:

Stavite brašno, kvasac i šećer u veliku zdjelu i miješajte dok se dobro ne sjedine. Posolite, pa opet umutite da se sjedini. Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka, dodajte maslac i mlijeko i miješajte dok se tijesto ne sjedini.

Po potrebi dodati još pola žličice brašna. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, pospite s još brašna i razvaljajte u krug od 22 cm. Čvrsto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da se ohladi dok pripremate maslac.

Recept za kroasane bez glutena
Shutterstock 

Pripremite smjesu s maslacem tako da komad papira za pečenje pospite s dvije žlice brašna pa na to stavite sav maslac i pritisnite. Pospite s preostale 2 žlice brašna i prekrijte drugim papirom za pečenje. Maslac mijesiti valjkom dok se ne poravna i sjedini. Uklonite gornji papir, preklopite maslac na pola, pa ponovno prekrijte papirom i mijesite dok ne dobijete kvadrat od 12 cm.

Maslac potpuno prekrijte papirom za pečenje i stavite u hladnjak na 5 minuta ili dok se ne stegne. Okruglo tijesto izvadite iz hladnjaka, odmotajte i stavite na lagano pobrašnjenu površinu. Stavite vrećicu ohlađenog maslaca izravno u sredinu tijesta i lagano zarežite strane tijesta. Stavite maslac sa strane.

Koristeći valjak za tijesto i lagano pobrašnivši tijesto kako se ne bi zalijepilo, počnite od mjesta svakog od četiri ureza i okrenite rubove tijesta od sredine kako biste napravili 4 preklopa, ostavljajući središte tijesta netaknuto. Vratite paketić maslaca u sredinu tijesta i zamotajte "poklopce" od tijesta oko paketića maslaca kao poklon.

Recept za kroasane bez glutena
Shutterstock 

Paket tijesta i maslaca pospite još brašnom i razvaljajte u pravokutnik debljine 1,5 cm. Presavijte pravokutnik na trećine, poput poslovnog pisma. Tijesto opet lagano posuti brašnom. Tijesto razvaljajte od sebe u pravokutnik koji je opet debljine oko 1,5 cm. Savijte lijevu i desnu stranu pravokutnika prema sebi, poput slova. Presavijeno tijesto čvrsto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.

Kada se tijesto ohladi, ponovite postupak razvlačenja 3 sloja tijesta u pravokutnik debljine 1,5 cm, pa ponovno preklopite tijesto kao poslovno pismo, još najmanje 4 puta. Obavezno zamotajte i ohladite pravokutnik tijesta u hladnjaku najmanje 30 minuta (ili u zamrzivaču 10 minuta). Samo ga ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta prije nego što ga ponovno izvučete.

Plehove obložiti papirom za pečenje i ostaviti sa strane. Pripremljeno tijesto za kroasane razvaljajte u pravokutnik debljine 1,5 cm. Izrežite što više pravokutnika 10 x 16 cm. Svaki pravokutnik izrežite dijagonalno na dva trokuta. Svaki trokut razvaljajte na oko 20 cm od baze prema vrhu. Trokutiće razvaljajte u oblik kroasana i razmaknite ih na pladanj. Pokrijte nauljenom plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto dok se ne udvostruči. Nakon toga površinu kroasana premazati mješavinom jaja i vode.

Stavite kroasane u hladnjak da se ohlade najmanje 10 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i ohlađene kroasane stavite u sredinu pećnice. Pecite oko 20 minuta ili dok ne porumene. Ohladite prije posluživanja.

 Izvor: StvarUkusa