Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je poslužena vruća iz pećnice.
Za tradicionalni okus bučnice odvažite se u izradi domaćeg tijesta, a za jednostavniji način pripreme možete koristiti i gotove kore.
Sastojci
Nadjev od buče
500 g buče, naribane
400 g svježeg sira
200 g kiselog vrhnja
2 jaja
sol, po ukusu
Vučeno tijesto:
500 g brašna za vučena tijesta ili glatkog brašna
Prstohvat soli
75 ml ulja
300 ml mlake vode
malo ulja za premazivanje tijesta
ulje za premazivanje razvučenog tijesta
200 g kiselog vrhnja, za pečenje
Priprema:
Nadjev od buče
1. Pripremite buču
Naribanu buču posolite 1 žličicom soli i ostavite da odstoji 10 minuta. Dobro je ocijedite rukama, a zatim je stavite u čistu kuhinjsku krpu, zavežite i dobro stišćite rukama kako bi pustila svu suvišnu vodu.
Tako pripremljena buča formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti. Stavite je u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.
2. Sjedinite sastojke za nadjev
Buči dodajte sir i vrhnje te posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa najprije probajte nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba).
Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.
Vučeno tijesto
3. Sjedinite sastojke
U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Ako vam je tijesto presuho slobodno dodajte još vode, a ako se tijesto lijepi dodajte još brašna.
4. Zamijesite tijesto
Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom.
Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, vratite u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta.
5. Razvucite tijesto
Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte tijesto, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.
Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite, a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.
6. Rasporedite nadjev
Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Nadjev bi bilo najbolje rasporediti rukama kako bi izbjegli grudice i ravnomjerno rasporedili nadjev po cijelom tijestu.
7. Zarolajte tijesto
Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane.
8. Režite
Tako dobivenu bučnicu režite na komade željene veličine pomoću ruba tanjurića (rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto rez se sam od sebe zatvori i nadjev ne curi van).
9. Posložite u lim za pečenje
Dobivene komade slažite u namašćen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Premažite bučnicu vrhnjem.
10. Pecite
Pecite bučnicu u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava.
11. Poslužite
Bučnicu najbolje poslužite dok je još vruća!
izvor: index.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice