Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je poslužena vruća iz pećnice.

Za tradicionalni okus bučnice odvažite se u izradi domaćeg tijesta, a za jednostavniji način pripreme možete koristiti i gotove kore.

Sastojci

Nadjev od buče

500 g buče, naribane
400 g svježeg sira
200 g kiselog vrhnja
2 jaja
sol, po ukusu

Vučeno tijesto:

500 g brašna za vučena tijesta ili glatkog brašna
Prstohvat soli
75 ml ulja
300 ml mlake vode
malo ulja za premazivanje tijesta
ulje za premazivanje razvučenog tijesta
200 g kiselog vrhnja, za pečenje

Priprema:

Nadjev od buče

1. Pripremite buču

Naribanu buču posolite 1 žličicom soli i ostavite da odstoji 10 minuta. Dobro je ocijedite rukama, a zatim je stavite u čistu kuhinjsku krpu, zavežite i dobro stišćite rukama kako bi pustila svu suvišnu vodu.

Tako pripremljena buča formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti. Stavite je u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.

2. Sjedinite sastojke za nadjev

Buči dodajte sir i vrhnje te posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa najprije probajte nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba).

Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.

Vučeno tijesto

3. Sjedinite sastojke

U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Ako vam je tijesto presuho slobodno dodajte još vode, a ako se tijesto lijepi dodajte još brašna.

4. Zamijesite tijesto

Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom.

Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, vratite u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta.

5. Razvucite tijesto

Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte tijesto, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.

Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite, a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.

6. Rasporedite nadjev

Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Nadjev bi bilo najbolje rasporediti rukama kako bi izbjegli grudice i ravnomjerno rasporedili nadjev po cijelom tijestu.

7. Zarolajte tijesto

Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane.

8. Režite

Tako dobivenu bučnicu režite na komade željene veličine pomoću ruba tanjurića (rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto rez se sam od sebe zatvori i nadjev ne curi van).

9. Posložite u lim za pečenje

Dobivene komade slažite u namašćen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Premažite bučnicu vrhnjem.

10. Pecite

Pecite bučnicu u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava.

11. Poslužite

Bučnicu najbolje poslužite dok je još vruća!

izvor: index.hr