Kraljem ljeta kuhaju se domaći džemovi i pekmezi, ali domaću slatku zimnicumožete pripremiti i u pećnici. Rade se od raznovrsnog voća, a džem od smokava prava je delicija.
Predlažemo da ga obogatite narančom i dobit ćete aromatičan džem u čijem ćete okusu uživati cijelu jesen. Ovaj pekmez se peče u pećnici, pri čemu će cijela kuća zamirisati.
Sastojci:
- 3,5 kg smokava
- 1 naranča
- 400 g šećera
Priprema:
Smokve dobro oprati i odstraniti peteljku pa ih narezati po želji. Stavite ih u tepsiju pa dodajte opranu naranču koju ste također nasjeckali (s korom) i šećer. Stavite lonac u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 2 sata, vidjet ćete da je pekmez gotov kada sva tekućina ispari. Promiješajte svakih pola sata, a kada vidite da je dosta tekućine isparilo, smjesu usitnite štapnim mikserom. Nakon toga vratite u pećnicu dok sva tekućina ne ispari. Zatim isključite pećnicu (ali je ne otvarajte) i ostavite pekmez unutra još malo. Zatim džem ulijte u sterilizirane staklenke i vratite u pećnicu da se potpuno ohladi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice