Počeo je najdugovječniji i najpoznatiji festival u Njemačkoj, odnosno Bavarskoj - Oktoberfest. Ovaj događaj privlači turiste iz cijelog svijeta. Osim nezaobilaznog piva, na štandovima se nude tradicionalni slani pereci.

Međutim, pereci nisu nastali u Njemačkoj već ih je prvi napravio talijanski redovnik kao nagradu za djecu koja su učila molitve. Tako je nastao njihov oblik koji podsjeća na prekrižene ruke ispred prsa, kao za vrijeme molitve.

Osim pereca, donosimo vam recept i za mini bavarska peciva te kruh koji se kuha pa peče.

Isprobajte i recept za najmekši kruh na svijetu - japanski mliječni kruh za koji se brašno najprije kuha, a zatim se tijesto normalno peče. 

1. Slani pereci

Sastojci:

  • 150 ml tople vode
  • 500 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica sode bikarbone

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu, sol i šećer. Dodajte kvasac i ostavite stajati 5 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte brašno i 2 žlice ulja i dobro izmiješajte dok ne dobijete tijesto. Premažite ga preostalom žlicom ulja. Zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom oko sat vremena. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.

Tijesto izrežite na 8 dijelova i razvaljajte u tanke štapiće, dva kraja uvijte u oblik pereca. Dodajte sodu bikarbonu u dublji lonac vode i pustite da zavrije. Svaki perec kuhajte pola minute. Perece stavite na pleh, premažite ih razmućenim jajetom i pospite solju. Pecite ih 10-15 minuta, dok ne porumene.

3 recepta za bavarska peciva, perece i kruh kao s Oktoberfesta
Shutterstock 

2. Mini bavarsko pecivo

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 320 ml tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 25 g kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 čajna žličica soli

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • sjemenke po želji, npr. sezam, mak
  • 1 litra vode
  • 3 žlice sode bikarbone

Priprema:

Razmrvite kvasac u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da se aktivira. Dodajte prosijano brašno, sol, maslinovo ulje i preostalu vodu. Zamijesite glatko tijesto i prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da odstoji oko 15-20 minuta. Zatim tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova, pa svaki dio razvući u tanku kiflu i narežite je na manje komade.

Pomiješajte vodu sa sodom bikarbonom, kad prokuha ubacite kuglice od tijesta na 10-15 sekundi. Ocijedite i složite na pleh obložen papirom za pečenje. Tijesto premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom ili makom (ili kako već volite). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 15 minuta.

Detaljnu pripremu pogledajte u videu:

3. Kruh koji se kuha pa peče

Sastojci:

  • 400 ml vode
  • 1 ravna žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žlica ulja
  • 700 g brašna
  • crni i bijeli sezam

Priprema:

U posudi pomiješajte toplu vodu, šećer i kvasac, pa ostavite da se aktivira.

Zatim dodajte ulje, šećer i brašno. Sve dobro izmiješajte i zamijesite tijesto.

Pokrijte prozirnom folijom i krpom, pa ostavite na toplom oko 40 minuta da se diže.

Izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i pospite ga malo brašnom pa ga kratko premijesite. Podijelite na 4 jednaka dijela i oblikujte kuglice. Složite na dasku ili pladanj, poklopite i ostavite još 20 minuta.

Zagrijte vodu i stavite dvije štruce kruha. Kuhajte kratko, a zatim kruh složite u pleh obložen papirom za pečenje i zarežite vrh.

Pospite sezamom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.

Pripremu pogledajte u videu: