Nekada su ljudi jeli jednostavna, ali ona jela koja su ih zasitila i napunila energijom ujutro prije odlaska na polje i na teški fizički rad. Jedno od takvih jela je palenta, pura ili žganci. Palenta se radi od kukuruznog brašna, žitarice koja tijelo puni energijom na dulje vrijeme. Ne sadrži gluten i može se konzumirati u bilo koje doba dana i mogu je jesti svi bez obzira na dob.

Palenta se može i zapeći i od nje se mogu pripremiti ukusni kolači, a najjednostavnija je kaša od palenteRecept Gordona Ramsaya: Raskošno jelo s kremastom palentom i špinatom gotovo za 10 minuta

Pržena palenta na talijanski način

Na YouTube kanalu CUCINA GEEK - Traditional Italian Recipes pronašli smo recept za pržene kocke ili štapiće koji su puno zdraviji od krumpirića, a jednako hrskavi i ukusni.

Sastojci:

  • 250 g palente
  • 1 l vode
  • pola žličice soli
  • ulje za prženje

Priprema:

Zavrijte posoljenu vodu i kad se zagrije (ali ne prokuha) dodajte palentu cijelo vrijeme miješajući. Kuhana je kada smjesa postane gusta i voda ispari. Smjesu izlijte u nauljeni kalup, prekrijte prozirnom folijom i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Prebacite u hladnjak i ostavite da se dobro stegne. Režite po želji pa komade pržite na dobro zagrijanom ulju.

Postupak pogledajte u videu:

Fritata od palente

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 375 ml mlijeka
  • 55 g palente
  • 6 jaja
  • 150 g ribanog sira
  • 250 g cherry rajčice
  • 2 tikvice
  • 8 kriška pršuta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220ºC, zagrijte ulje u tavi i dodajte luk. Dodajte nakon toga češnjak te mu dodajte mlijeko i 250 ml vode nakon što se sve prodinsta. Pustite da se lagano kuha, neprestano miješajući dodajte palentu. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 8-10 minuta dok se palenta ne skuha.

Pomiješajte jaja i sir u zdjeli, začinite i pomiješajte s palentom. Dodajte 3/4 rajčice i tikvica u tavu, a ostatak ostavite za posluživanje. Promiješajte te prebacite u pećnicu na 20 minuta ili dok ne postane zlatne boje.

Izvadite i ostavite da se hladi. Servirajte s pršutom i rajčicom na vrhu.

3 super recepta za jela s palentom
deeliver-A46X48nYhoU-unsplash 

Palenta s kestenom

Sastojci:

  • 250 g šampinjona
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 grančica ružmarina, nasjeckani listovi
  • 100 g kuhanog kestena
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 100 g palente
  • 30 g maslaca
  • 25 g parmezana
  • 100 g tvrdog sira

Priprema:

Šampinjone popržite oko tri minute, uz povremeno miješanje. Smanjite vatru na srednju i dodaje ulje, češnjak, ružmarin i kestenje. Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok ne zamiriše. Dodajte žlicu vode i poklopite te ostavite da se ohladi 10 minuta.

Ulijte mlijeko u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli i pustite da zavrije. Smanjite vatru na najnižu, ulijte palentu uz miješanje i kuhajte 5-8 minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne i odvoji od stijenki posude.

Umiješajte maslac, parmezan i pola sira te začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite smjesu s gljivama, zatim je žlicom prelijte preko palente, sa sokom koji je ostao u tavi.