Za Božić se u raznim dijelovima svijeta pripremaju razni tradicionalni recepti, od slanih jela do slatkih. Kod nas su nezaobilazni sitni kolačići i keksići, kolači od dizanog tijesta kao što su orehnjača i makovnjača te kuglof, dok je primjerice u Njemačkoj božićni kruh stollen obavezan na blagdanskom stolu. U Italiji to vrijedi za panettone, slatki kruh sa suhim voćem.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 1 žlica kvasca
- 2/3 šalice vode
- 5 jaja
- naribana kora 1 naranče
- 68 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica soli
- 170 g omekšalog maslaca + 1 žlica maslaca
- 1 šalica grožđica
- 1/2 šalice kandirane narančine korice
- 1/4 šalice ruma
- 1/4 šalice vruće vode
- 1/2 šalice nasjeckanih badema
Priprema:
Pomiješajte grožđice, kandiranu koricu naranče, rum i vodu pa poklopite zdjelu tanjurom i ostavite preko noći.
Promiješajte žlicu brašna i kvasac u vodi i promiješajte žlicom dok se ne dobije gušća smjesa. Pomiješajte preostalo brašno i sol. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte srednjom brzinom. Zatim dodajte naribanu koricu naranče, šećer i vaniliju. Smanjite brzinu miksera na nisku, zatim dodajte ostatak brašna i soli.
Tijesto mora biti mekano i rastezljivo, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta.
Zamijenite nastavke i stavite spiralni nastavak za mikser pa mutite tijesto oko 9 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Postupno dodajte maslac na niskoj brzini i miješajte oko 3 minute. Ako je tijesto još uvijek ljepljivo dodajte 1-4 žlice brašna. Tijesto u zdjeli oblikujte u približan oblik kruga, zatim ga poprskajte uljem i stavite komad prozirne folije direktno na tijesto.
Tijesto ostavite u hladnjaku barem 8 sati ili preko noći. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte u pravokutnik pa po tijestu rasporedite ocijeđeno voće i nasjeckane bademe. Voće i bademe utisnite valjkom za tijesto. Presavijte rubove jedan preko drugoga kako biste oblikovali slovo. Krajeve rukom potapšajte u deblji kvadrat, pa donji dio povucite prema vrhu i oblikujte kuglicu. Okrenite tijesto prema dolje, pa ga stavite u duboku okruglu tepsiju (ili tepsiju za panettone ako je imate). Pokrijte tijesto i ostavite da se diže 1,5-2 sata. Kad se tijesto digne, izrežite ga u obliku križa, a u sredinu stavite komadić maslaca.
Pećnicu prvo zagrijte na 190°C, a kada stavite kolač smanjite na 160°C. Pecite panettone oko 30 minuta. Zatim prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 40-45 minuta. Kad se potpuno ohladi poslužite.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice