Kad su lepinje u pitanju, bitno je da ne preskačete korake i da ne požurujete tijesto. Vrijeme dizanja može ovisiti o nebrojeno mnogo faktora, uključujući temperaturu, vlagu, kvalitetu brašna i stanje kvasca.

Svakako računajte da će vam za pripremu dobrih lepinja trebati dva do tri sata vremena.

Domaće lepinje

Sastojci:
7 g instant kvasca
180 ml tople vode
1 žličica šećera
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
180 ml toplog mlijeka
2 žlice ulja

Priprema:
U manjoj zdjelici lagano promiješajte kvasac, vodu i šećer te ostavite pet minuta kako bi se kvasac aktivirao. U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Brašnu dodajte smjesu od kvasac, ulijte toplo mlijeko i ulje. Kuhačom miješajte kako bi oformili tijesto. Ako je tijesto mokro dodajte još malo brašna, a ako vam se čini presuho dodajte malo vode. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne bude glatko i elastično. Prebacite u zdjelu, prekrijte krpom ili folijom i ostavite na toplom mjesto da se udvostruči, otprilike sat vremena. Tijesto stisnite šakom, da izađe zrak, opet prekrijte i ostavite da se diže na toplom još sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i pripremite dva lima za pečenje te ih lagano namastite. Na lagano pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na šest jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu, prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu deset minuta. Rukama pritisnite svaku kuglu i lagano ju spljoštite u disk. Prebacite u pripremljene limove, prekrijte i ostavite na toplome još 15 minuta. Pecite 8 do 12 minuta, izvadite ih iz pećnice pa zamotajte u čistu krpu.

Lepinje će biti najukusnije tog dana. Ostatak čuvajte u zatvorenoj posudi i na sobnoj temperaturi.