Marinara je klasični talijanski umak od rajčica, maslinovog ulja, češnjaka i začina. Zbog svoje jednostavnosti i cjenovne pristupačnosti, marinara je baza mnogih talijanskih jela, poput pizze, mesnih okruglica i lazanja. Naravno, ako pripremate marinaru izvan sezone rajčica, možete upotrijebiti i sjeckanu rajčicu iz konzerve. 

Tajna dobrog umaka je lagano krčkanje svih sastojaka, kako bi se svi okusi sjedinili, a umak zgusnuo. Stoga, natočite si čašu vina, ostavite umak da se krčka, pripremite tijesto za pizzu ili tjesteninu i uživajte u autentičnoj talijanskoj večeri.

Marinara umak

Sastojci:

50 ml maslinovog ulja
3 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
900 g sjeckane rajčice u konzervi
prstohvat soli
papar
prstohvat šećera
svježi bosiljak

Priprema:

Češnjak ogulite i narežite tanko po dužini. U lonac dodajte maslinovo ulje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Ubacite češnjak, miješajte i kratko pržite dok ne dobije lijepu zlatnu boju, otprilike pet minuta. Dodajte koncentrat rajčice i pržite još minutu. Ubacite i rajčice te začinite soli i paprom, dodajte prstohvat šećera i svježe listove bosiljka. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, otprilike 30 minuta. Izvadite bosiljak i vaš umak je spreman. Poslužite odmah ili prebacite u steriliziranu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku.