U varivo od graha dodajte mljeveno meso i dobit ćete ukusan i zasitan obrok koji će nahraniti cijelu obitelj. U ovom receptu sastojci su dostatni za otprilike četiri serviranja. Ako na ručak planirate pozvati veći broj ljudi, svakako udvostručite sastojke. Garantiramo da će svi tražiti repete!

Recept za pikantni grah s mljevenim mesom

Sastojci:

  • 1 kg graha
  • 250 g mljevene govedine
  • 200 g narezane slanine
  • 2 svinjske masti
  • 1 luk
  • 1 zelena paprika
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica senfa
  • pola žličice mljevenog klinčića
  • 100 ml viskija
  • 500 ml sjeckanih rajčica
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žličica melase (ili meda)
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 500 ml goveđeg ili nekog drugog temeljca
Grah s mljevenim mesom
Shutterstock Grah s mljevenim mesom

Priprema:

Grah namočite dan prije ili barem šest sati unaprijed. Na masti pirjajte slaninu, papriku i luk 10-ak minuta. Slanina mora postati hrskava, a luk i paprika moraju omekšati. Dodajte mljevenu govedinu i pirjajte na jakoj vatri dok se ne karamelizira i uhvati lijepu boju. Zatim dodajte češnjak, senf, klinčić i na kraju whiskey kako bi deglazirali dno lonca. Kada alkohol ispari dodajte rajčice, šećer, melasu i kajenski papar.

Dodajte omekšali grah, sol i papar te kuhajte često miješajući otprilike pola sata. Kada se tekućina reducira i zgusne, provjerite je li dovoljno začinjeno i poslužite!