Varivo od graha možda je najpoznatije varivo koje se oduvijek pripremalo u našim krajevima. Jeftino je i pristupačno, a može se pripremati bez mesa i s mesom ili kobasicama.
Najpoznatiji kuhar iz bivše Jugoslavije, Stevo Karapandža jednom prilikom otkrio je da najviše voli pripremati grah po ovom receptu.
Sastojci:
450 g graha (tetovca ili gradištanca)
2 mrkve
2 glavice luka
1 stručak poriluka
2 lista lovora
300 g suhog mesa (bez kostiju ili rebarca)
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žličice mljevenog papra
1 žlica biljnog začina
2 žlice brašna
30 ml ulja
soli po želji
Priprema:
Grah očistite, operite i večer prije kuhanja potopite u hladnu vodu. Ujutro stavite kuhati, pustite da prokuha, pa kuhajte desetak minuta. Prvu vodu procijedite pa grah prelijte toplom vodom. Sitno nasjeckajte 2 glavice luka, dodajte grah i 2 lista lovora.
Mrkvu ogulite i narežite i popržite s lukom, pa dodajte grah. Dodajte oprano suho meso ili rebarca. Kuhajte oko sat i pol do dva sata (ovisi o vrsti graha). Po potrebi dodajte još vode, ovisno o tome želite li rjeđe ili gušće varivo.
Kad je grah kuhan, napravite zapršku. U tavi zagrijte ulje, dodajte brašno i pržite pazeći da ne zagori. Ohladite pa dodajte mljevenu papriku. Dobro izmiješajte i ulijte u kuhani grah. Dodajte biljne začine po ukusu, papar i sol po ukusu. Kuhajte još 5 minuta i ugasite.
Izvor: Stil Kurir
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice