Varivo od graha možda je najpoznatije varivo koje se oduvijek pripremalo u našim krajevima. Jeftino je i pristupačno, a može se pripremati bez mesa i s mesom ili kobasicama.

Najpoznatiji kuhar iz bivše Jugoslavije, Stevo Karapandža jednom prilikom otkrio je da najviše voli pripremati grah po ovom receptu.

Sastojci:

450 g graha (tetovca ili gradištanca)
2 mrkve
2 glavice luka
1 stručak poriluka
2 lista lovora
300 g suhog mesa (bez kostiju ili rebarca)
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žličice mljevenog papra
1 žlica biljnog začina
2 žlice brašna
30 ml ulja
soli po želji

Recept Steve Karapandže za varivo od graha
Shutterstock 

Priprema:

Grah očistite, operite i večer prije kuhanja potopite u hladnu vodu. Ujutro stavite kuhati, pustite da prokuha, pa kuhajte desetak minuta. Prvu vodu procijedite pa grah prelijte toplom vodom. Sitno nasjeckajte 2 glavice luka, dodajte grah i 2 lista lovora.

Mrkvu ogulite i narežite i popržite s lukom, pa dodajte grah. Dodajte oprano suho meso ili rebarca. Kuhajte oko sat i pol do dva sata (ovisi o vrsti graha). Po potrebi dodajte još vode, ovisno o tome želite li rjeđe ili gušće varivo.

Kad je grah kuhan, napravite zapršku. U tavi zagrijte ulje, dodajte brašno i pržite pazeći da ne zagori. Ohladite pa dodajte mljevenu papriku. Dobro izmiješajte i ulijte u kuhani grah. Dodajte biljne začine po ukusu, papar i sol po ukusu. Kuhajte još 5 minuta i ugasite.

 Izvor: Stil Kurir