Iako na proizvodima piše rok trajanja, kad kupujete svježe ili pakirano meso, nakon što ga donesete kući i ostavite u kuhinji ili u hladnjaku, ono se može pokvariti. Provjerite boju, miris i teksturu mesa kako biste bili sigurni je li sigurno za konzumaciju.

Boja

Normalna boja junetine je svijetloružičasta, piletina je još svjetlija, svinjetina je svjetlije crvene boje i prošarana je masnoćom. Govedina je puno tamnija od junetine, ali ne smije biti pretamna. Meso tamnije boje govori da je reč o starijoj životinji.

Nemojte jesti perad sivkaste boje ili bezbojnog izgleda jer to znači da se vjerojatno pokvarila. Svježa sirova perad treba biti ružičasta, a kuhana perad bijela. 

Izbjegavajte jesti crveno meso zelenkaste nijanse. Meso koje postane zeleno ili zelenkasto-smeđe obično nije sigurno za jelo, iako tamnjenje bez zelenkaste nijanse nije nužno znak kvarenja. To može biti znak izlaganja toplini, svjetlu i/ili obradi i nije nužno znak kvarenja ili smanjene kvalitete. Ali ako sumnjate u boju mesa, bacite ga.

Kako znati da je meso pokvareno
Shutterstock 

Miris

Provjerite ima li meso neugodan miris. Pokvareno crveno meso ima poseban, oštar miris amonijaka. Bacite meso ako ima loš miris, pogotovo ako mu je istekao rok trajanja. Ne prislanjajte nos uz ili blizu mesa da biste ga pomirisali. Umjesto toga, stavite ruku blizu mesa i pomaknite je prema licu kako biste osjetili miris mesa.

Tekstura

Provjerite teksturu mesa. Pokvareno crveno meso je ljepljivo na dodir, a sluzav sloj na mesu često znači da su se bakterije počele razmnožavati.

Opipajte sirovo meso peradi kako biste provjerili njegovu teksturu. Iako sirova perad može imati tanak tekući film, ne smije imati sluz. Ako vam se perad čini ljepljivom ili pretjerano sluzavom, bacite je. Operite ruke nakon rukovanja sirovom peradi bez obzira mislite li da je pokvarena ili ne.

Provjerite čvrstoću mesa. Ako pakirano meso pritisnete prstom, mora se brzo vratiti u prvobitno stanje i ne smije biti udubljenja, a površina mesa mora biti sjajna.

Višak tekućine

Ako kupujete pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Pritisnite meso prstima, ako ima viška vode, trebala bi se vidjeti ispod.

Kako produžiti trajanje mesa?

Meso treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 4 °C. Ako se meso drži na višoj temperaturi ili nekoliko sati na sobnoj temperaturi, veća je vjerojatnost da će se pokvariti. 

Zamrznite meso ako ga ne planirate uskoro jesti. Iako se meso čuva samo nekoliko dana u hladnjaku, u zamrzivaču može trajati mjesecima. Kako biste produljili rok trajanja svog mesa, stavite ga u zatvorenu posudu, vrećicu ili foliju i zamrznite dok ga ne planirate upotrijebiti.