Nije samo sarma ukusno mesno jelo s kiselim kupusom. Jedan od najomiljenijih zimskih gulaša je sekeli ili Szegedinski gulaš (mađ. székely gulyás), porijeklom iz Mađarske. Navodno je nastao slučajno nakon što je mađarski novinar i pisac Székely József vrlo kasno navečer došao u krčmu i nisu mu imali više ništa za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i dinstanog kiselog kupusa za koje je sam tražio da ih pomiješaju.
Ovo jelo jako je popularno u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a priprema se od svinjskog mesa, mljevene crvene paprike i kiselog kupusa, ali meso se može i zamijeniti nekim drugim. Najčešće se poslužuje uz kuhani, restani ili pire krumpir, ali neki ga jedu uz njoke.
Recept za sekeli gulaš
Sastojci:
1 kg svinjetine (lopatica bez kosti)
500 g kiselog kupusa
2 luka
2 žlice masti
1 žlica slatke mljevene crvene paprike
malo šećera
kumin, sol, papar
Priprema:
Meso operite, dobro osušite i narežite na kocke. Luk nasjeckajte i popržite meso na luku i masnoći. Dodajte luk, kumin, mljevenu papriku, sol, papar. Sve dobro promiješajte i podlijte vodom (ili temeljcem), da je meso potpuno potopljeno. Kuhajte oko 45 minuta u poklopljenoj posudi. Operite kiseli kupus i dodajte ga u meso (posolite i poparite po želji) i malo šećera, pa pirjajte još 45 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice