Specijalitet Hrvatskog zagorja, štrukli, već godinama je poznat po svojoj jednostavnosti i bogatom ukusu. Od 2010. dijelom su Popis nematerijalne kulturne baštine. Ovaj specijalitet priprema se od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim. Mogu se kuhati, peći ili pripremiti kao kombinacija oba načina; u juhi, kao slano ili slatko jelo.
Ovo tradicionalno domaće jelo najviše su voljeli prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ali i Josip Broz Tito, obojica poznati gurmani i ljubitelji domaće hrane i kolača.
Na stranicama Hrvatske turističke zajednice pronašli smo originalan recept za zagorske štrukle.
Sastojci:
Tijesto:
- 1 kg glatko pšenično brašno tip 550
- 1 jaje
- 2 dcl vode + dodatno vode prema potrebi
- 1 dcl ulja
- 1 čajna žličica soli
Nadjev:
- 2,5 kg svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 2 čajne žličice šećera
- 3 čajne žličice soli
- 0,5 dcl ulja
- 2 dcl kiselog vrhnja
Priprema:
Pripremite tijesto
Pomiješajte mlaku vodu sa soli i uljem, dodajte u posudu s brašnom i umijesiti glatko tijesto. Tijesto mora biti meko i elastično.
Podijelite tijesto
Tijesto podijelite na 3 dijela. Nauljite tijesto i pokrijte prijanjajućom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta do maksimalno 1 sat.
Razvaljajte tijesto
Stolnjak pobrašnite i poškropite s uljem te tako ostavite 5 minuta, a nakon toga razvaljajte tijesto i razvucite do rubova stola dok ne postane vrlo tanko. Višak tijesta (koji padne preko rubova stola, odrežite).
Dodajte nadjev
Sastojke za nadjev zajedno umiješajte u glatku smjesu.
Nadjev (1/3 nadjeva) ravnomjerno rasporedite i premažite po površini tijesta. Primite rub stolnjaka, podignite ga i tijesto s nadjevom zarolajte u roladu. Postupak ponovite s preostalim kuglicama tijesta i nadjevom.
Režite štrukle
Rubom tanjura režite štrukle na željenu veličinu (cca. 8 - 11 cm). Štrukle skuhajte u kipućoj vodi 5-10 minuta, ovisno o debljini tijesta.
Pecite
Izvadite štrukle iz vode i posložite u tepsiju. Pecite ih dok ne dobiju zlatno žutu boju.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice