Specijalitet Hrvatskog zagorja, štrukli, već godinama je poznat po svojoj jednostavnosti i bogatom ukusu. Od 2010. dijelom su Popis nematerijalne kulturne baštine. Ovaj specijalitet priprema se od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim. Mogu se kuhati, peći ili pripremiti kao kombinacija oba načina; u juhi, kao slano ili slatko jelo.

Ovo tradicionalno domaće jelo najviše su voljeli prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ali i Josip Broz Tito, obojica poznati gurmani i ljubitelji domaće hrane i kolača. 

Na stranicama Hrvatske turističke zajednice pronašli smo originalan recept za zagorske štrukle. 

Sastojci:

Tijesto:

  • 1 kg glatko pšenično brašno tip 550
  • 1 jaje
  • 2 dcl vode + dodatno vode prema potrebi
  • 1 dcl ulja
  • 1 čajna žličica soli

Nadjev:

  • 2,5 kg svježeg kravljeg sira 
  • 3 jaja
  • 2 čajne žličice šećera
  • 3 čajne žličice soli
  • 0,5 dcl ulja
  • 2 dcl kiselog vrhnja

Priprema:

10:31
Korak 1

Pripremite tijesto

Pomiješajte mlaku vodu sa soli i uljem, dodajte u posudu s brašnom i umijesiti glatko tijesto. Tijesto mora biti meko i elastično.

shutterstock_1253503882.jpg
Shutterstock 

10:34
Korak 2

Podijelite tijesto

Tijesto podijelite na 3 dijela. Nauljite tijesto i pokrijte prijanjajućom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta do maksimalno 1 sat.

10:34
Korak 3

Razvaljajte tijesto

Stolnjak pobrašnite i poškropite s uljem te tako ostavite 5 minuta, a nakon toga razvaljajte tijesto i razvucite do rubova stola dok ne postane vrlo tanko. Višak tijesta (koji padne preko rubova stola, odrežite).

10:34
Korak 4

Dodajte nadjev

Sastojke za nadjev zajedno umiješajte u glatku smjesu.
Nadjev (1/3 nadjeva) ravnomjerno rasporedite i premažite po površini tijesta. Primite rub stolnjaka, podignite ga i tijesto s nadjevom zarolajte u roladu. Postupak ponovite s preostalim kuglicama tijesta i nadjevom.

10:34
Korak 5

Režite štrukle

Rubom tanjura režite štrukle na željenu veličinu (cca. 8 - 11 cm). Štrukle skuhajte u kipućoj vodi 5-10 minuta, ovisno o debljini tijesta. 

10:46
Korak 6

Pecite

Izvadite štrukle iz vode i posložite u tepsiju. Pecite ih dok ne dobiju zlatno žutu boju.