Schmaltz se priprema od kokošje ili pureće masti, kao i kože. Obično se koristi umjesto maslaca ili margarina, a ovako pripremljena mast odličan je izbor ako jelima želite poboljšati okus. Šmalc kuhari uspoređuju s tekućim zlatom među sastojcima koji pojačavaju aromu i okus jelima. Ovu masnoću ne morate koristiti samo za pripremu jela, već je možete namazati i na kruh umjesto namaza, piše Stvar Ukusa.

Postoje recepti kojima svinjska mas daje poseban okus, a mi vam predlažemo da je zamijenite schmaltzom za još bolji okus. Pileća mast se dobije pečenjem piletine ili bataka, pa je skupite i čuvajte u zamrzivaču, kao i kožu dok ne skupite dovoljno. Pripremljeni šmalc pospremite u sterilizirane staklenke.

Sastojci:

  • 250 g pileće masti i kože
  • 1 luk

Priprema:

Sitno nasjeckajte kožicu mesa i pomiješajte s masnoćom pa stavite u lonac i zalijte vodom toliko da prekrije sve sastojke. Kuhajte dok smjesa ne zavrije, smanjite vatru i nastavite kuhati dok sva voda ne ispari, otprilike sat vremena. Na kraju dodajte sitno nasjeckani luk i ostavite još 15 minuta. Dobivenu masnoću procijedite i po potrebi dosolite.