Bijela pita je jedna od onih slastica koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci

Kore:

400 g glatkog brašna
150 g maslaca, omekšalog
1 jaje
150 g šećera u prahu
1½ žličice praška za pecivo
3 žlic ekiselog vrhnja

Krema:

600 ml mlijeka
6 žlica glatkog brašna
350 g šećera u prahu
2 paketića vanilin šećera
250 g maslaca, omekšalog
rum

Priprema:

1. Zamijesite tijesto

Zamijesite tijesto od svih sastojaka pa ga podjelite na tri jednaka dijela. Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje tako da dobijete 3 kore veličine 25x35 centimetara.

2.  Ispecite kore

Kore pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 170-175°C, otprilike 15-20 minuta. Kore moraju ostati blijede i najbolje ih je pažljivo pratiti dok se peku kako se ne bi prepekle. Uvijek možete provjeriti jesu li kore pečene tako da ih lagano pritisnete prstom - ako se vrati u prvotni oblik, kora je pečena.

3. Pripremite kremu

Skuhajte sve sastojke za kremu osim maslaca. Kad se krema ohladi, dodajte izmiksani maslac.

4.  Nanesite kremu

Kremu ravnomjerno rasporedite na dvije kore i poklopite trećom. Pritisnite i premjestite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se pita stisnula.

izvor: index.hr