Mrkva je jedna od najzdravjiih namirnica, zbog visokog udjela vitamina A pomaže boljem vidu, osnažuje imunitet, ali i utječe na zdravlje pluća. Obavezan je sastojak u domaćoj juhi, a često se s njom počinju i razna jela s povrćem, kao što su variva i pirjana jela na luku.
A nije novost ni da je sastojak u slasticama, prvenstveno poznatoj torti od mrkve za koju recept donosimo u nastavku.
Sastojci
Za biskvit:
- 100 g smeđeg šećera
- 180 ml kokosova ulja (ili kokosova)
- 60 g grčkog jogurta
- 3 velika jaja
- 2 žličice vanilije
- 250 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 260 g naribane mrkve
Za glazuru:
- 220 g krem sira
- 115 g maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
- 70 g šećera u prahu
- 2 žlice vrhnja za šlag
- limunova korica
Recept za tortu od mrkve
Izmiksajte
Miksajte šećer i ulje te polako dodajte jogurt, a potom i jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Miksajte nekoliko minuta pa ostavite sa strane.
Pomiješajte
U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Lagano dodajte suhe sastojke u mokre, nemojte miksati. Na kraju dodajte naribanu mrkvu.
Pecite
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite kalup, namastite ga i pospite brašnom. Pecite oko 30 minuta. Kad je biskvit gotov, pustite ga neka se skroz ohladi.
Istucite
Istucite sir i maslac na srednjoj brzini 2 do 3 minute. Dodajte vrhnje, limunovu koricu i ekstrakt vanilije pa miksajte još nekoliko minuta dok se sve ne spoji i ne nestanu grudice.
Premažite
Glazuru premažite preko hladnog biskvita.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice