Prema našem mišljenju, kuglof je jedan od najboljih vikend deserata. Priprema je jednostavna, popis sastojaka je kratak, ali pečenje i hlađenje ipak traju malo duže. Međutim, svaka se minuta isplati.

Zvijezda jednog od naših omiljenih recepata je krem sir. Ovaj kuglof je nevjerojatno sočan, a lako ga možete prilagoditi svom ukusu. Prelijte ga rastopljenom čokoladom, poslužite uz tučeno vrhnje i bobičasto voće, karamel ili curd od limuna.

Kuglof s krem sirom

Sastojci:

350 g maslaca
230 g krem sira
500 g šećera
80 g kiselog vrhnja
6 jaja (L)
350 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli

cakes-3526123_1280.jpg
pixabay 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i namastite veći kalup za kuglof. Izmiksajte omekšali maslac u pahuljastu smjesu pa dodajte krem sir. Nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka i sastojci se ne sjedine, a potom dodajte kiselo vrhnje. Nastavite miksati pa ubacujte jedno po jedno jaje.

Na kraju dodajte mješavinu brašna, praška za pecivo i soli pa dobro promiješajte drvenom žlicom ili (vrlo kratko) miksajte mikserom, pazeći da ne premiksate jaja. Smjesa bi trebala biti vrlo gusta i kremasta.

Prebacite smjesu u pripremljeni kalup, zagladite pa udarite o tvrdu podlogu kako vam ne bi ostali mjehurići zraka. Pecite otprilike 80 minuta te po potrebi obložite kalup folijom kako vam kuglof ne bi zagorio. Provjerite čačkalicom je li gotov pa ga izvadite iz pećnice. Pustite da se hladi u kalupu barem pola sata, a potom ga izvrnite na podlogu na kojoj ćete ga servirati i pričekajte da se u potpunosti ohladi. Ako budete nestrpljivi, postoji šansa kako će se mrviti.