Griz je starinska poslastica koje se sjećamo iz djetinjstva kad smo je jeli na mlijeku, ali oduvijek se koristi i u pripremi slastica, a iskusni pekari ga stavljaju i u tijesto.
Ovaj recept popularan je na YouTubeu, a priprema se jednostavno. Sve što trebate učiniti je napraviti smjesu u tavi, a zatim je ohladiti.
Sastojci:
1 šalica vode
1 šalica šećera
2 žlice maslaca + 1 žličica
2 žlice griza
1/2 šalice brašna
1 žličica kardamoma u prahu
Priprema:
U loncu pomiješajte vodu i šećer, pa uz stalno miješanje kuhajte dok tekućina ne prokuha.
U tavi otopite maslac pa dodajte griz i brašno. Dobro promiješajte. Pržite u tavi oko 4 minute uz stalno miješanje. Ulijte šećerni sirup i nastavite kuhati dok ne dobijete tijesto. Naravno stalno miješati. Zatim dodajte kardamom u prahu kao i žličicu maslaca i nastavite miksati.
Smjesu prebacite u kalup premazan maslacem i dobro utisnite. Ostaviti da se dobro ohladi pa rezati na kocke.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice