Prvi recept za tiramisu nastao je 1800. godine u Trevisu, a danas je ovaj kremasti kolač poznat u cijelom svijetu kao i njegove verzije s voćem poput jagoda ili višanja. Talijanski chef Gennaro Contaldo pokazao je kako se priprema pravi talijanski tiramisu, super jednostavan, a ukusan desert.

Sastojci:

2 jaja
120 g šećera
450 g mascarpone sira
300 ml slatkog vrhnja
1 limun
100 ml likera
1 šalica kave
piškoti

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke pa u žumanjke dodati 70 g šećera. Dobro umutite, pa dodajte mascarpone sir. Lagano pjenjačom sjedinite sastojke. Zatim ulijte slatko vrhnje i opet lagano promiješajte. Bjelanjke istucite s par kapi limuna pa dodajte u smjesu sa žumanjcima i lagano promiješajte.

Skuhajte kavu, možete koristiti i instant espresso. Kavu pomiješajte s vrućom vodom, pa je ulijte u tanjur. Dodajte preostali šećer (50 g) i miješajte dok se ne otopi. Zatim ulijte malo likera (Talijani obično koriste Vin Santo, koji je njihovo desertno vino).

Na dno posude izlijte mascarpone kremu, pa posložite piškote umočene u kavu. Tako slažite dok ne potrošite sve sastojke, a zadnji sloj neka bude nadjev od mascarponea. Pospite naribanom čokoladom i poslužite.