Ljetna verzija pavlove torte je najukusnija verzija ove torte. Baza je klasična, ali spoj slatkih jagoda, osvježavajuće lubenice sa bijelom čokoladom ostavit će vas bez teksta. Svim slatkoljubcima ova voćna torta postat će definitivni favorit ovog ljeta.
Sastojci:
- 6 bjelanjaka
- 330 g šećera
- pola žličice soda bikarbone
- 1 žličica octa
- 1 žlica gustina
- 100 g bijele čokolade
Za preljev od lubenice i bobičastog voća
- 250 g jagoda
- 200 g malina
- 1 žlica šećera u prahu
- sok od limuna
- 180 g lubenice
- mala šaka svježih listova metvice
Za nadjev:
- 200 g grčkog jogurta
- 150 ml duple kreme
- 3-4 žlice šećera u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Na neljepljivi papir za pečenje olovkom iscrtajte krug promjera 25 cm. Mutite bjelanjke u velikoj zdjeli mikserom dok se ne stvori čvrsti snijeg.
Postupno dodajte šećer u prahu, žlicu po žlicu, dobro miješajući nakon svakog dodavanja i vraćajući bjelanjke u čvrsti snijeg prije nego što dodate još šećera. Kad ste umutili pola šećera, dodajte ostatak u većim količinama. Kad ste dodali sav šećer, pjenasto umutite meringu zatim umiješajte kremu od sode, octa i gustina.
Utapkajte 4 sitne točkice meringe u kutove lima za pečenje, a zatim prekrijte pepirom za pečenje. Žlicom rasporedite preostalu meringu u krug i stražnjom stranom žlice napravite jastučiće. Premjestite u pećnicu i smanjite temperaturu na 130°C. Pecite sat i pol, zatim isključite pećnicu i ostavite da se potpuno ohladi 4-5 sati. Izvadite meringue, pažljivo odlijepite papir i stavite na pladanj na kojem ćete servirati.
Ohlađenu pavlovu premažite s unutarnje strane otopljenom bijelom čokoladom i ostavite da se potpuno stegne.
Stavite 100 g jagoda i 50 g malina u blender sa šećerom u prahu i limunovim sokom. Miješajte dok ne postane kompaktno, zatim procijedite u zdjelu. Ostatak jagoda narežite na četvrtine i dodajte u zdjelu s preostalim malinama, koamdićima lubenice i nasjeckanom mentom.
Za nadjev izmiksajte jogurt i vrhnje pa po želji zasladite šećerom u prahu. Prelijte pavlovu žlicama kreme od jogurta, zatim žlicom prelijte voćnu smjesu, pospite nekoliko listova.
Izvor: Delicious
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice