Sezona šljiva je, a ovo ukusno slatko voće najčešće se koristi u pripremi pekmeza, džemova i marmelada, ali je omiljeno i u raznim kolačima, starinskim pitama i štrudlama te u pripremi rakije. 

Iskoristite sezonu s jednim od ova tri recepta za jednostavan biskvitni kolač, crumble i njemački prhki kolač.

1. Jednostavan kolač sa šljivama

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • 220 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 100 g šljiva

Priprema:

Jaja dobro izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom u pjenastu smjesu pa dodajte ulje i jogurt. Brašno i prašak za pecivo prosijte, dodajte ga u smjesu jaja pa miješajte drvenom žlicom dok ne nestanu grudice. Prelijte u namašćeni kalup za tortu ili pitu promjera do 28 cm pa dodajte oprane i narezane šljive. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva otprilike pola sata. Pričekajte da se kolač ohladi pa ga prije serviranja pospite šećerom u prahu.

2. Crumble sa šljivama

Sastojci za nadjev:

  • 1 kg zrelih šljiva bez koštica
  • 50 g šećera
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 1 naranča

Sastojci za posip:

  • 200 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice meda
  • 2 žličice ulja
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat soli
Recept za savršen kolač sa šljivama
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke za posip pa ga rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje. Pecite 20-ak minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Barem jednom promiješajte ili protresite kako ne bi izgorio.

Za to vrijeme u dubokoj tavici pomiješajte polovice šljiva, šećer, anis te sok i koricu jedne naranče. Kuhajte 10-ak minuta, dok šljive ne omekšaju. Podijelite šljive u posudice, pospite pripremljenim posipom i poslužite dok je još toplo.

Recept za njemački kolač sa šljivama

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 30 g šećera
  • 3 g soli
  • 5 g suhog kvasca
  • 70 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 110 ml mlijeka
  • 600 g šljiva

Za mrvičasti posip:

  • 100 g brašna
  • 50 g šećera
  • 4 g cimeta
  • prstohvat soli
  • 60 g hladnog maslaca

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol, cimet i šećer pa dodajte hladni maslac i dobro promiješajte. Trebali biste dobiti fino mrvičasto tijesto koje možete staviti kratko u hladnjak.

Izmiksajte mlijeko, kvasac, sol, šećer, jaje i vaniliju te četiri žlice brašna. Zatim dodajte maslac sobne temperature i ponovno izmiksajte. Nakon toga dodajte preostalo brašno i zamijesite tijesto. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat i pol.

Protvan premažite uljem i utisnite tijesto. Na tijesto rasporedite nasjeckane šljive. Pokrijte krpom i ostavite oko sat vremena. Pospite kolač mrvičastim tijestom, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja tepsiju okrenite da se ravnomjerno ispeče. Ostavite da odstoji 15 minuta prije nego što kolač izvadite.

Postupak pripreme pogledajte u videu: