Sezona šljiva je, a ovo ukusno slatko voće najčešće se koristi u pripremi pekmeza, džemova i marmelada, ali je omiljeno i u raznim kolačima, starinskim pitama i štrudlama te u pripremi rakije.
Iskoristite sezonu s jednim od ova tri recepta za jednostavan biskvitni kolač, crumble i njemački prhki kolač.
1. Jednostavan kolač sa šljivama
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 8 g vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml jogurta
- 220 g brašna
- 12 g praška za pecivo
- 100 g šljiva
Priprema:
Jaja dobro izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom u pjenastu smjesu pa dodajte ulje i jogurt. Brašno i prašak za pecivo prosijte, dodajte ga u smjesu jaja pa miješajte drvenom žlicom dok ne nestanu grudice. Prelijte u namašćeni kalup za tortu ili pitu promjera do 28 cm pa dodajte oprane i narezane šljive. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva otprilike pola sata. Pričekajte da se kolač ohladi pa ga prije serviranja pospite šećerom u prahu.
2. Crumble sa šljivama
Sastojci za nadjev:
- 1 kg zrelih šljiva bez koštica
- 50 g šećera
- 2 zvjezdasta anisa
- 1 naranča
Sastojci za posip:
- 200 g zobenih pahuljica
- 2 žlice meda
- 2 žličice ulja
- 1/2 žličice cimeta
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke za posip pa ga rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje. Pecite 20-ak minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Barem jednom promiješajte ili protresite kako ne bi izgorio.
Za to vrijeme u dubokoj tavici pomiješajte polovice šljiva, šećer, anis te sok i koricu jedne naranče. Kuhajte 10-ak minuta, dok šljive ne omekšaju. Podijelite šljive u posudice, pospite pripremljenim posipom i poslužite dok je još toplo.
Recept za njemački kolač sa šljivama
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 30 g šećera
- 3 g soli
- 5 g suhog kvasca
- 70 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 110 ml mlijeka
- 600 g šljiva
Za mrvičasti posip:
- 100 g brašna
- 50 g šećera
- 4 g cimeta
- prstohvat soli
- 60 g hladnog maslaca
Priprema:
Pomiješajte brašno, sol, cimet i šećer pa dodajte hladni maslac i dobro promiješajte. Trebali biste dobiti fino mrvičasto tijesto koje možete staviti kratko u hladnjak.
Izmiksajte mlijeko, kvasac, sol, šećer, jaje i vaniliju te četiri žlice brašna. Zatim dodajte maslac sobne temperature i ponovno izmiksajte. Nakon toga dodajte preostalo brašno i zamijesite tijesto. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat i pol.
Protvan premažite uljem i utisnite tijesto. Na tijesto rasporedite nasjeckane šljive. Pokrijte krpom i ostavite oko sat vremena. Pospite kolač mrvičastim tijestom, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja tepsiju okrenite da se ravnomjerno ispeče. Ostavite da odstoji 15 minuta prije nego što kolač izvadite.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice