Svi vole palačinke, sladak ili slan zalogaj koji se može puniti namazom po želji, od marmelada i džemova do čokolade, a ukusne su i pohane, zapečene i u slanoj verziji, punjene sirom, povrćem, gljivama ili mesom.
Flambirane palačinke ili u originalu crepes Suzette zahtijevaju malo više truda i vremena, ali su specijalitet koji će oduševiti ukućane kao i goste.
Sastojci:
Za tijesto:
- 270 g brašna
- 2 jaja
- 100 ml vode
- 100 ml jogurta
- 150 ml mlijeka
- 1 kora limuna, naribana
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1/2 žličice soli
Za umak:
- sok od 4 naranče
- 60 g maslaca
- 8 žlica šećera
- 4 žlice likera od naranče
- 2 žlice konjaka
- sok od 1/2 limuna
Priprema:
Zamijesite sve sastojke za tijesto i ostavite da odstoji 20 minuta. Palačinke pržite na malo maslaca sa obje strane dok ne porumene, palačinke moraju biti tanke.
U drugu veću zdjelu staviti šećer i otopiti ga na laganoj vatri. Ne smije zagorjeti, gotova je kad porumeni. Zatim dodajte maslac, a kad se otopi dodajte sok od naranče i limuna te pola likera i prokuhajte.
Palačinke umočite u pripremljeni umak i dva puta preklopite u trokut. Pripremljenu palačinku stavite na jedan kraj tave i ponovite postupak s ostalim palačinkama.
Rasporedite palačinke po cijeloj tavi. Ako nema mjesta, nema problema, možete stavljati jednu preko druge. Prelijte drugom polovicom likera i malo konjaka te flambirajte. Ostavite na vatri oko minutu, dok alkohol ne ispari, pa poslužite toplo i uživajte!
Izvor: Stil
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice