Brownie je kolač koji se može jednostavno pripremiti, a postoje razni recepti i sa samo nekoliko sastojaka. Ovaj čokoladni kakao biskvit možete obogatiti i raznim dodacima, poput banana, orašastih plodova, npr. pečenih lješnjaka, ali i kombinirati sa sirom i dobiti predivne cheesecake brownies. Možete mu dodati i voće, s čokoladom se posebno slažu maline, ali i naranča. 

Ovo je recept za brownies s nadjevom od naranče, a okus podsjeća na Jaffa kolač.

Recept za brownie s narančom

Sastojci:

Za nadjev od naranče:

  • 500 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
  • naribana korica 1 naranče
  • 50 g šećera
  • 35 g kukuruznog brašna
  • 100 ml vode
  • 40 g kondenziranog mlijeka

Za biskvit:

  • 50 g tamne čokolade, nasjeckane
  • 225 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 g kakaovog brašna
  • 125 g šećera
  • prstohvat soli
  • 350 g kondenziranog mlijeka
  • 100 ml običnog mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 130 g otopljene tamne čokolade
Recept za brownie s narančom za ljubitelje Jaffe
Shutterstock 

Priprema:

Prvo pripremite nadjev od naranče. Pomiješajte kukuruzno brašno i vodu u maloj posudi i ostavite sa strane. Pomiješajte sok, koricu i šećer u tavi i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim nastavite kuhati još 3 minute. Ulijte tekućinu od kukuruznog brašna i neprestano mutite dok se ne zgusne.

Pustite da se nadjev kuha još 3-5 minuta pa dodajte kondenzirano mlijeko i dobro promiješajte. Ugasite vatru i pustite da se nadjev ohladi. Tepsiju 13×9 obložite prozirnom folijom, u tepsiju ulijte ohlađenu kremu i ravnomjerno rasporedite, pa tepsiju stavite u zamrzivač. Kad se nadjev ohladi, izvadite ga iz kalupa i ostavite u zamrzivač s prozirnom folijom.

Pripremite tijesto tako što ćete pomiješati brašno, sol, kakao i šećer, zatim dodati mokre sastojke i dobro izmiješati. Zatim umiješajte nasjeckanu čokoladu. Zagrijte pećnicu na 180°C, a tepsiju obložite papirom za pečenje. Pola smjese za tijesto izlijte u tepsiju i ravnomjerno rasporedite.

Na tijesto stavite smrznuti nadjev od naranče, zatim ulijte preostalo tijesto i rasporedite ga da pokrije nadjev. Pecite 25-30 minuta, provjerite čačkalicom je li pečeno - čačkalica mora izaći vlažna, ali ne mokra. Ako je tijesto mokro, nastavite peći i ponovite test.