Poznati "shortbread" potječe iz Škotske, a odnosi se na kekse od prhkog tijesta. Ova starinska poslastica priprema se jednostavno, a topi se u ustima.

Nakon što im je dodan sloj karamela i čokoladna glazura, nastaje kolač milijunaša.

Sastojci:

  • 1 šalica brašna
  • 1/3 šalice šećera u prahu
  • 1/2 šalice maslaca, omekšalog
  • (U slučaju da je smjesa rijetka dodajte 2 žlice kukuruznog škroba)
Recept za prhke kekse shortbread
Shutterstock 

Priprema:

Pleh veličine 15x15 cm obložite papirom za pečenje. Ostaviti sa strane.

U srednje veliku zdjelu dodajte omekšali maslac i šećer u prahu. Mutiti mikserom ili ručno dok se ne sjedini. Dodajte brašno, te nastavite miksati dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Tijesto oblikujte u kuglu. Po potrebi dodajte kukuruzni škrob.

Stavite tijesto u pripremljenu posudu i ravnomjerno ga pritisnite.

Napravite pet vodoravnih rezova po tijestu, svaki na udaljenosti od 1 inča (upotrijebite ravnalo i nož za kitove da biste dobili ravne linije). Napravite jedan okomiti rez po sredini. Svaki komadić tijesta izbodite vilicom kako bi vlaga tijekom pečenja mogla ispariti.

Pecite na srednjoj prečki u pećnici 30-35 minuta, ili dok rubovi ne porumene.

Ostavite kekse da se ohlade u kalupu 15-20 minuta prije nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade, što može potrajati dodatnih 30 minuta do sat vremena.

Lomite ih ili ih izrežite nožem za ravnije rubove.

Postupak pogledajte u videu: