Ovo doba idealno je za ljubitelje kiselina, a kiseli kupus i paprika uvijek su na vrhu liste prioriteta, što zbog visokog sadržaja vitamina koji nas zimi drže zdravima, što zbog kiselkastog i aromatičnog okusa.

Nastojte odabratiti paprike koje su svježe i imaju glatku koru i zelene peteljke. Svakako ih dobro očistite prije punjenja, a najbolje je da ih prvo operete pa onda nožićem sa šiljastim vrhom počnete čistiti. Pažljivo to radite da paprike ostanu cijele s obzirom na to da se trebaju napuniti kiselim zeljem.

Atraktivno će izgledati ako iskombinujete paprike u različitim bojama. Predlažemo i da kiseli kupus narežete na trakice, tanko kao za salatu.

Zapečene paprike punjene kiselim kupusom

Sastojci:

1 luk

2 kiselkaste jabuke

100 g grožđica

2 žlice maslaca

500 g kiselog kupusa

sol i papar

75 g pinjola

1 žlica sjemenki sezama

8 manjih raznobojnih paprika (crvenih, žutih i zelenih)

3 ljutike ili sitnije glavice luka

125 ml povrtnog temeljca

1 mladi luk

100 g kiselog vrhnja (sa 20% mliječne masti)

Priprema:

Oljuštite i nasitno nasjeckajte luk. Jabuke operite, razrežite, izvadite im sredinu s košticama pa ih izrežite na kockice. Luk i jabuke propirjajte s grožđicama na maslacu, zatim dodajte kiseli kupus, posolite ga i popaprite, te pirjajte 15-ak minuta.

U zasebnoj tavi na suho popržite pinjole i sezam dok ne porumene i potom ih umiješajte u kupus. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Paprike operite, prerežite popola, očisti od sjemenki i napunite pripremljenim nadjevom od kiselog kupusa.

Na dno vatrostalne posude stavite na tanke ploškice narezanu ljutiku, složite punjene paprike, sve podlijte juhom, stavite u pećnicu i pecite 30 minuta. U međuvremenu operite i očistite mladi luk te ga narežite na kolutiće. Na svaku papriku stavite po malo vrhnja i mladog luka. Poslužite uz pire krumpir.

izvor: gastro.24sata.hr