Minestrone je klasično talijansko jelo, nezaobilazan obrok u svim talijanskim regijama, ali i diljem svijeta, u osnovnom je receptu jednostavna gusta juha. I dok svaka domaćica s ponosom čuva svoj savršen recept, nas oduševljava što se može pripremati u svako doba godine s brojnim sezonskim namirnicama. Osnova minestronea jest povrće, borlotti grah i mahunarke, no danas postoje brojne verzije te je upravo zbog šarenila okusa i boja minestrone popularan. Volite li zeleno povrće, obojite minestrone zelenilom, a ako ste ljubitelj mesa, slobodno ga dodajte u ovaj hranjivi obrok. Oplemenite ga omiljenim začinima te kreirajte svoj recept. Mi donosimo recept za zimski minestrone u kojem je nezaobilazna namirnica - kelj.

Sastojci:
400 g kelja
2 glavice luka
2 mrkve
100 g korijena peršina
1 poriluk
4 krumpira
4 žlice maslinova ulja
2 žlice koncentrata rajčice
sol, papar
1 l povrtnog temeljca
1 limenka (850 ml) bijelog graha
100 g tjestenine za juhu
75 g naribanog parmezana

Priprema:
Očistite kelj, uklonite tvrdi dio, a listove narežite na trake. Oljuštite i nasjeckajte luk. Očistite i usitnite preostalo povrće. Ogulite krumpir, operite i narežite na kockice. Zagrijte ulje u loncu te pirjajte luk. Dodajte mrkvu, krumpir, poriluk, korijen peršina te koncentrat rajčice, popržite pa začinite. Ulijte temeljac, zakuhajte pa na laganoj vatri kuhajte 15 minuta. Ocijedite i operite grah te ga s keljom i sirovom tjesteninom dodajte u juhu te kuhajte još 10 minuta. Umiješajte parmezan te pikantno začinite. Ostavite da kratko odstoji kako bi se okusi proželi te poslužite.