Ovo se jelo priprema od davnina, i to od slanutka, grahorice koja se voli zbog okusa (može i od boba), ali i nutrijenata jer, osim bjelančevina, sadrži folnu kiselinu, vitamin B i mineralne tvari. Za pripremu falafela slanutak treba prethodno namočiti. Nakon što omekša, slanutak se s ostalim sastojcima miksa štapnim mikserom dok se ne dobije pire od kojeg se oblikuju kuglice koje se prže dok ne poprime zlatnosmeđu boju. U pire od slanutka stavljaju se korijandar, češnjak i kim. Umiješate li i tandoori mješavinu začina, falafel dobiva vrlo ukusnu notu indijske kuhinje. Falafel je hranjiva i odlična zamjena za mesne zalogaje. Ti se popečci poslužuju s lepinjom, zelenom salatom, rajčicama i umakom, kao i salatu od kus-kusa ili miješanu salatu od povrća. A za potpuni dojam uz falafel poslužite tahini pastu ili namaz od slanutka te umak od jogurta začinjenim s malo kima, soli te nekoliko kapi limete. Ljubitelji burgera mogu pripremiti falafel burger koji će se odlično povezati s dodacima i ukusnim pecivom.

falafel
Profimedia 

Falafel i domaće lepinje

Sastojci za falafel okruglice:
250 g slanutka
1 luk
2 češnja češnjaka
svježi peršin i korijandar
1/2 žličice kima
40 g brašna
žličica soli
mljeveni papar
ulje za prženje

Sastojci za lepinje:
200 g brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice suhog kvasca
170 ml mlake vode
žlica maslinova ulja

Priprema:
Ocijedite kuhani slanutak pa ga izmiksajte s lukom, češnjakom, sjeckanim peršinom, korijandrom, kimom, brašnom, soli i paprom. Prema potrebi dodajte jaje i malo vode ili još brašna ako smjesa nije dovoljno gusta. U posudu dodajte brašno i sol. Kvasac razmutite u vodi i dodajte ulje. Postupno brašnu dodajte vodu uz neprestano miješanje. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i dobro umijesite. Prema potrebi, dodajte još brašna ili vode dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite oko 45 minuta pokriveno. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje premažite uljem. Podijelite tijesto na četiri dijela i oblikujte u kugle. Svaku razvaljajte na oblik kruga debljine 3 do 5 mm. Posložite ih na lim i pecite oko 15 minuta. Od odstajale smjese oblikujte kuglice falafela i pržite ih u zagrijanom dubokom ulju dok ne postanu zlatnosmeđe boje