Tajna ukusno gratiniranog krumpira je u savršenoj dozi vrhnja, krem umaka ili mlijeka koji će krumpiru pečenom u pećnici dati savršenu koricu. Tajna je i u dodanim sastojcima koji će klasični gratinirani krumpir, koji je odličan prilog mesu ili ribi, pretvoriti u hranjiv obrok. Kombinacije su brojne, od sireva i gljiva do za hladnije recepta s kiselim zeljem i suhim mesom, jela koje je odlična alternativa sarmi i jelima iz jednog lonca. Pripremljeno jelo poslužite uz zelenu salatu ili miks salatu od kiselog povrća.

Gratinirani krumpir s kiselim zeljem i suhim mesom

Sastojci:

1 kg manjih krumpira
sol
1 veći luk
80 g masti
100 g kiselog kupusa 
300 g dimljene svinjske vratine
sol
mljeveni papar
3 jaja
100 g tvrdog sira

Priprema:
Operite krumpir i skuhajte ga s korom u slanoj vodi. Nasjeckajte luk i pecite ga na vrućoj masti dok ne zažuti. Dodajte kiseli kupus i sol, promiješajte, dinstajte. Dodajte dimljenu svinjsku vratinu izrezanu na komade. Promiješajte, zalijte vodom ako je potrebno i dinstajte dok ne omekša. Izrežite hladne krumpire na ploške. Namastite posudu za pečenje. Posložite pola narezanih krumpira u zdjelu za pečenje, zasolite i popaprite. Prekrijte slojem kiselog kupusa i mesom pa na to posložite ostatak krumpira. Po želji još malo poslolite i popaprite. Stavite posudu za pečenje u vruću pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Istucite jaja i prelijte ih preko krumpira te sve pospite ribanim sirom. Vratite zdjelu natrag u pećnicu i pecite još cca 10 minuta dok se sir ne otopi.