Klasik dalmatinske kuhinje, janjetina s bižima, jelo je koje se priprema poput gulaša, ono u kojem uz odabrane komade janjetine najslavniji sastojak je grašak (biži). Proljeće je savršeno godišnje doba za pripemu ovog jela jer se može nabaviti mlada domaća janjetina ali i mladi grašak koji obiluje kako okusom tako i nutritivnim svojstvima.

I dok postoje brojne verzije recepata za pripremu ovog jela svima je zajedničko to što se tajna ukusno pripremljenog obroka krije u vremenu kuhanja, jer što se duže kuha i meso i grašak su mekaniji. Ukoliko nemate svježi grašak odličan je i onaj zamrznuti a ukoliko ćete posegnuti za onim iz konzerve važno je da ga dodate dvadesetak minuta prije kraja kuhanja jela, u trenu kada je meso u zadnjoj fazi kuhanja. Doba tek!

Janjetina s bižima

Sastojci:
800 g janjećeg buta
50 g pancete
150 g luka
200 g svježih rajčica
3 žlice ulja
700 g svježega graška
100 g mrkve
150 g krumpira
2 češnja češnjaka
100 ml pasirane rajčice
svježi peršin

Priprema:
Janjetinu i pancetu narežite na kocke, luk nasjeckajte, a rajčicu ogulite, očistite od sjemenki i potom narežite na kocke. Janjetinu popecite na zagrijanom ulju, dodajte pancetu, luk, rajčicu i začine. Pirjajte na laganoj vatri, uz podlijevanje vodom, otprilike 35 minuta. Umiješajte grašak, mrkvu narezanu na kolutiće, krumpir narezan na kockice i protisnuti češanj češnjaka. Dodajte dovoljno vode da prekrije sadržaj lonca i nastavite kuhati dok grašak ne omekša. Na kraju umiješajte pasiranu rajčicu i peršin. Jelo poslužite uz domaći crni kruh.