Za savršeni rižoto ključno je postepeno dodavati vrući temeljac, na kraju dodati malo maslaca, parmezana i, u ovom slučaju, svježe začinsko bilje. Možete ubaciti kombinaciju omiljenog začinskog bilja poputsvježeg peršina, korijandera, vlasca, bosiljka, kopra, timijana, limunske trave, mente i slično.

Ovaj lagani kremasti rižoto možete servirati kao prilog bijeloj ribi, kao vegetarijansko glavno jelo posluženo s pečenim mediteranskim povrćem ili salatom.

Rižoto sa svježim začinskim biljem

Sastojci:

1,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca
4 režnja češnjaka
100 g svježeg začinskog bilja
80 g svježe rikole
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
400 g arborio riže
120 ml bijelog vina
1 žličica naribane limunove korice
1 žlica limunovog soka
50 g naribanog parmezana
sol, papar

Priprema:

Stavite temeljac u lonac i pričekajte da zakuha, zatim smanjite vatru i održavajte toplinu. Češnjak protisnite, začinsko bilje i rikolu ugrubo narežite, a luk očistite i narežite na kockice. U zdjeli pomiješajte začinsko bilje i jedan protisnuti češnjak pa stavite sa strane. Zagrijte maslinovo ulje u tavi ili loncu, ubacite narezani luk i posolite po ukusu. Kuhajte dok ne omekša, otprilike pet minuta. Umiješajte rižu i preostala tri protisnuta češnjaka i miješajte dok lagano ne počne pucketati. Dodajte vino i kuhajte miješajući dok riža ne upije tekućinu.

Postepeno počnite dodavati temeljac, nekoliko kutlača odjednom. Temeljac bi trebao pokriti rižu, ponavljajte ovaj postupak svaki put kad vidite da je riža upila tekućinu. Povremeno miješajući kuhajte 20 minuta. Probajte i začinite po ukusu. Riži dodajte još jednu kutlaču temeljca, a zatim umiješajte začinsko bilje, limunovu koricu i sok, ubacite parmezan i maknite s vatre. Poslužite odmah!