Tijekom radnog tjedna najbolji su recepti za brza i jednostavna jela.
1. Tjestenina s domaćim pesto umakom
Sastojci:
- šaka svježeg bosiljka
- sol i papar
- maslinovo ulje
- malo svježeg mladog luka ili oraha
- pola avokada (po želji)
- špageti ili tjestenina po želji
Priprema:
Skuhajte špagete i dok se tjestenina kuha u blender stavite oprani svježi bosiljak, maslinovo ulje, sjemenke po želji, sol i papar. Kad ste sve samljeli prelijte preko špageta (pesto će biti gust, a za razvodnjavanje možete dodati malo vode od kuhanja špageta). Prije posluživanja preko toga naribajte malo sira. Jamie Oliver ima recept za domaći pesto umak
2. Rižoto s gljivama
Sastojci:
- 300 grama bukovača ili šampinjona
- 1 glavica luka
- sol i papar
- ulje
- oko 150 grama oprane riže
Priprema:
Na ulju u tavi prodinstajte luk. Dodati nasjeckane gljive. Kad višak vode prokuha dodajte opranu rižu, sol, papar, kurkumu (po želji). Sve pomiješajte i taman kada se riža počne lijepiti za posudu - dodajte vodu. Zaliti vodom da se sve natopi. Poklopite i ostavite da lagano kuha desetak minuta. Nakon toga rižoto možete posuti suhim ili svježim peršinom, ali i sirom.
3. Topla salata s krumpirom i jajima
Sastojci:
- 300 grama kuhanog krumpira
- 1 glavica luka
- 1 paprika
- 150 grama suhog mesa ili slanine
- sol i papar
- 2 jaja
Priprema:
Skuhajte krumpir i skuhajte jaja. Ogulite i nasjeckajte. U salatu dodati luk, papar, suho meso i začine. Promiješajte i poslužite.
4. Krem juha od rajčice
Sastojci:
- 4 krumpira
- 2 mrkve
- 1 glavica luka
- 500 ml soka od rajčice
- što više svježeg peršina
Priprema:
Na ulju prvo prodinstajte krumpir, luk i mrkvu, zatim zalijte vodom i ostavite da se kuha 15 minuta. Pasirajte, dodajte sok od rajčice i svježi peršin te začine i pustite da prokuha. Poslužite s kiselim vrhnjem. Kolinda Grabar-Kitarović otkriva recept za juhu od rajčice
5. Riba s blitvom
Sastojci:
- 4 skuše
- sol i papar
- 500 grama blitve
- češnjak
Priprema:
Skuše očistiti i zarezati po leđima tako da se kralježnica s kostima odvoji. Posolite, popaprite i pržite na zagrijanom ulju dok ne porumene. Uz nju poslužite blitvu koju ćete prvo kratko prokuhati, zatim nasjeckati i popirjati na ulju s češnjakom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice