Tijekom radnog tjedna najbolji su recepti za brza i jednostavna jela.

1. Tjestenina s domaćim pesto umakom

Sastojci:

  • šaka svježeg bosiljka
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • malo svježeg mladog luka ili oraha
  • pola avokada (po želji)
  • špageti ili tjestenina po želji

Priprema:

Skuhajte špagete i dok se tjestenina kuha u blender stavite oprani svježi bosiljak, maslinovo ulje, sjemenke po želji, sol i papar. Kad ste sve samljeli prelijte preko špageta (pesto će biti gust, a za razvodnjavanje možete dodati malo vode od kuhanja špageta). Prije posluživanja preko toga naribajte malo sira. Jamie Oliver ima recept za domaći pesto umak

špageti, pesto sos
pixabay 

2. Rižoto s gljivama

Sastojci:

  • 300 grama bukovača ili šampinjona
  • 1 glavica luka
  • sol i papar
  • ulje
  • oko 150 grama oprane riže

Priprema:

Na ulju u tavi prodinstajte luk. Dodati nasjeckane gljive. Kad višak vode prokuha dodajte opranu rižu, sol, papar, kurkumu (po želji). Sve pomiješajte i taman kada se riža počne lijepiti za posudu - dodajte vodu. Zaliti vodom da se sve natopi. Poklopite i ostavite da lagano kuha desetak minuta. Nakon toga rižoto možete posuti suhim ili svježim peršinom, ali i sirom.

3. Topla salata s krumpirom i jajima

Sastojci:

  • 300 grama kuhanog krumpira
  • 1 glavica luka
  • 1 paprika
  • 150 grama suhog mesa ili slanine
  • sol i papar
  • 2 jaja

Priprema:

Skuhajte krumpir i skuhajte jaja. Ogulite i nasjeckajte. U salatu dodati luk, papar, suho meso i začine. Promiješajte i poslužite.

4. Krem juha od rajčice

5 jela spremnih za 15 minuta za svaki radni dan u tjednu
Shutterstock 

Sastojci:

  • 4 krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 glavica luka
  • 500 ml soka od rajčice
  • što više svježeg peršina

Priprema:

Na ulju prvo prodinstajte krumpir, luk i mrkvu, zatim zalijte vodom i ostavite da se kuha 15 minuta. Pasirajte, dodajte sok od rajčice i svježi peršin te začine i pustite da prokuha. Poslužite s kiselim vrhnjem. Kolinda Grabar-Kitarović otkriva recept za juhu od rajčice

5. Riba s blitvom

Sastojci:

  • 4 skuše
  • sol i papar
  • 500 grama blitve
  • češnjak

Priprema:

Skuše očistiti i zarezati po leđima tako da se kralježnica s kostima odvoji. Posolite, popaprite i pržite na zagrijanom ulju dok ne porumene. Uz nju poslužite blitvu koju ćete prvo kratko prokuhati, zatim nasjeckati i popirjati na ulju s češnjakom.