Ljetna šetnja tržnicom ne može završiti bez koje mlade tikvice i svježeg krastavca. I dok svatko od nas ima jela u kojima posebno uživa u nekom od ovog povrća nas je oduševila salata koja tikvice i krastavce smješta u istu posudu. Osnova hranjive salate je kus kus, iznimno nutritivna namirnica neutralnog okusa koja se izvrsno slaže s brojnim drugim namirnicama. Važna je priprema, a vrijedi pravilo omjera 1 šalica kus-kusa i 1,25 šalice vode. Kus-kus namačite kratko, do pet minuta, a pri dodavanju u vodu dobro promiješajte kako biste usitnili grudice. Kuhajte poklopljeno uz dodatak soli i začina po želji. tako pripremljen kus-kus odlična je baza za jela poput salate za koju donosimo recept.

Ljetna salata
Sastojci:
2 šalica vode
2 tikvice
2 svježa salatna krastavca
4 listića bosiljka

Umak:
2 žlice soka limuna
2 žličice senfa
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinova ulja
8 žlica voda

Priprema:
Zagrijte vodu s prstohvatom soli. Tikvice operite i prerežite po pola pa narežite na polumjesece. Prokuhajte ih u vodi 3 do 4 minute i ostavite da se hlade. Vodu u kojoj su se kuhale tikvice prelijte preko kus-kusa, promiješajte i poklopite te ostavite da odstoji samo pet minuta. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Krastavce ogulite i prepolovite po dužini, narežite na tanke ploške. Pomiješajte kus-kus, tikvice i krastavce pa umiješajte sitno sjeckani bosiljak. Izmiksajte sve sastojke za preljev i dobro promiješajte sa salatom. Po želji dodajte i malo feta sira.