Kozice su specijalitet koji se mogu pripremati na različite načine i uglavnom se ne čiste, već se kuhaju u ljusci. Lakše ih je pripremiti ako su u ljusci jer je manja mogućnost da se prekuhaju i postanu gumenaste. No u ovom receptu važno ih je očistiti prije kuhanja jer će se krčkati u umaku.

Kozice se poslužuju od davnina, a Grci su ih pripremali zamotane u listove smokve. Donosimo vam recept za kozice kuhane u pikantnom umaku od rajčice.

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica ulja
  • 1 čajna žličica sjemenki zelenog kima
  • 1/2 žličice sjemenki crnog kima
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 4 rajčice
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 1/4 žličice mljevene kurkume
  • 1/2 žličice čilija u prahu
  • 450 g očišćenih kozica

Za preljev:

  • 1/2 limuna
  • 2 žličice naribanog đumbira
  • 2 žlice nasjeckanog lišća korijandera
  • 1 ljuta papričica

Priprema:

U tavi rastopite maslac i dodajte ulje pa dodajte kumin i nakon minute dodajte naribani đumbir. Nakon 15 sekundi dodajte nasjeckanu rajčicu. Smanjite vatru, ulijte malo vode i miješajte dok ne počne kuhati. Dodajte pire od rajčice, kurkumu, čili u prahu i sol po ukusu. Promiješajte i kuhajte još 7-9 minuta. Kad se umak malo zgusne dodajte kozice i kuhajte još 3-4 minute uz povremeno miješanje. Nemojte prekuhati jer će kozice postati gumenaste. Maknite sa štednjaka, poklopite i ostavite minutu.

 Izvor: StvarUkusa